Lyt til artiklen:

Virksomheder går sammen om at indsamle landbrugsplast

00:00
Hastighed: ???x
04:26

Korn- og foderbranchens virksomheder repræsenteret i brancheforeningen Dansk Korn og Foder (DAKOFO) har sammen med Arla og Dansk Planteværn netop etableret partnerskabet Dansk Landbrugs Plastindsamling (DLPI), der fremover vil stå for at indsamle og genanvende emballage og plast i landbruget.

Dermed er branchen klar til, at der fra 2025 stilles nye krav til, at emballage og plast i landbruget skal sorteres og genanvendes. Plast bruges i meget emballage, samtidig med at der anvendes store mængder plast i landbruget til blandt andet ensilering af afgrøder. Det anslås, at landbruget årligt anvender en plastmængde på cirka 12.000 ton, som primært stammer fra big bags, plastsække, plastdunke, ensilageplast og anden øvrig plast i landbruget. DLPI-initiativet skal gavne miljøet, afhjælpe plasthåndtering hos den enkelte landmand samt skabe en løsning for virksomheder i forhold til de kommende krav til emballagegenanvendelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Begynder i 2024

DLPI er i fuld gang med at få defineret den endelige model for plastindsamlingen. Intensionen er, at indsamlingen af plast fra landbruget påbegyndes i 2024, og at en endelig landsdækkende struktur er helt på plads i 2025, når processerne er optimeret.

- DAKOFO repræsenterer leverandører til landbruget, som har en forpligtelse til at sikre ansvarlig bortskaffelse af den plastik, som virksomhederne emballerer og opbevarer produkter i. Vi ønsker, at langt mere plast genanvendes. Derfor etablerer vi nu DLPI, der både skal håndtere og genanvende emballager, som er omfattet af kommende EU-krav, samt den plast, der bliver anvendt i landbruget, som ligger uden for de kommende EU-krav. Det mener vi er det mest ansvarlige at gøre, siger Peter Torsell Iversen, der er valgt som bestyrelsesformand for det nye selskab, DLPI.

Kollektiv løsning

- Med DLPI vil vi via en kollektiv løsning, indsamle plast og emballager fra bedrifterne, og skabe en enkel og effektiv struktur, så der hele vejen tænkes på hele landbrugserhvervet og på miljøet. Vores mål er at plasten skal indsamles via afhentning direkte i landbruget og suppleres med mulighed for egen-indlevering af plast til indsamlingsstationer, siger han.

Beslutningen om etableringen af DLPI bygger ifølge parterne på en kortlægning af anvendelsen af plastemballage og landbrugsplast i branchen, som DAKOFO har udarbejdet i 2022. Den baserer sig på data fra DAKOFOs medlemmer og viser et samlet plastforbrug i landbruget på cirka 12.000 ton.

25 procent plast bliver brugt af virksomheder til emballering af foder, såsæd med videre, og 75 procent plast anvendes af landbruget på deres bedrifter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stort potentiale

Poul Petterson, direktør i medlemsservice i Arla Foods, ser et stort potentiale i DLPI.

- Landbrugene bliver større og større, og det er afgørende for os, at både vi og leverandørerne til landmændene tænker miljøet ind i vores aktiviteter. Vores forsyning med mælk fra landbruget forpligter både landmændene og os, og vi ser DLPI som et godt fundament for hele branchen for at kunne forstærke den positive udvikling, vi allerede er i fuld gang med hos Arla. Arla ser derfor store perspektiver i DLPI, så plasten i landbruget bliver indsamlet og genanvendt til gavn for både landmand og miljø, siger han.

Den danske lovgivning om grøn omstilling siger, at 50 procent af plasten fra landbruget skal udsorteres fra 2025. Samtidig siger EU's lovgivning om udvidet producentansvar for genanvendelse af plastemballager, at mindst 50 procent plast skal genanvendes. Fra begge sider er det blot en start idet intentionerne rækker videre, og DLPI har som målsætning, at de involverede organisationer og virksomheder lever op til disse krav fra 2025, og det langsigtede mål for DLPI er, at genanvende alt plast i landbruget.

Virksomheder og landmænd

Tanja Andersen, direktør i Dansk Planteværn, mener at DLPI er det rigtige vej at gå for, at branchen kan leve op til fremtidens krav.

- EU's lovgivning om udvidet producentansvar for plastemballage vil allerede fra 2025 stille krav til virksomheder. Med DLPI får vi en kollektiv, simpel og effektiv løsning, som både hjælper virksomheder og landmænd. siger hun.