Lyt til artiklen:

Minister: Mærkbart flere grise bedøves ved kastration

00:00
Hastighed: ???x
01:41

En stigende andel af pattegrise bliver lokalbedøvet ved kastration. Det er konklusionen fra minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen (V), der har besvaret et spørgsmål fra SF´s Carl Valentin

Spørgsmålet lyder: "Vil ministeren oversende opdaterede tal på medicinforbrug ifm. kastration af smågrise i Danmark og en opdateret udgave af den udregning, der, sidst den blev lavet af Fødevarestyrelsen, viste, at den mængde medicin, der blev brugt i 2021, var i en størrelsesorden, der måtte betyde, at et sted mellem 17 og 50 procent af danske smågrise fortsat bliver kastreret uden lokalbedøvelse trods branchekrav om samme?"

Artiklen fortsætter efter annoncen

Spørgsmålet bliver af ministeren besvaret ved nedenstående tabel:

rich-media-2
Grafik: Fødevarestyrelsen.

Ministeren påpeger, at der er tale om en beregnet andel, idet tallet er fundet ved at holde det samlede antal pattegrise op mod den samlede mængde anvendt medicin. De to mængder, der er regnet med, er baseret på en minimumsgrænse på 0,6 milliliter per gris, og 1 milliliter per gris.

Der er altså ikke tale om en opgørelser over konkrete pattegrise, og det er også på den baggrund, at andelen af bedøvede pattegrise i andet halvår 2022 er på 111 procent.

Ikke desto mindre lyder konklusionen fra Jacob Jensen:

"Overordnet set vurderes det på baggrund af udviklingen, der ses af tabellen i tabellen for 1. til 2. halvdel af 2022, at der er sket en mærkbar stigning i antallet af lokalbedøvede pattegrise ved kastration"