Lyt til artiklen:

Samgræsning med kvæg og får har gode effekter

00:00
Hastighed: ???x
01:43

Abonnementsartikel

Der er stærke synergier og mulighed for øget produktion af græsbaseret økologisk kød ved samgræsning med kvæg og får.

Et fransk projekt har sammenlignet økologiske systemer med kvæg, får og med begge arter til stede samtidig, og projektet viser lovende resultater. Det skriver Innovationscenter for Økologisk Landbrug

I det kombinerede projekt var fordelingen på 60:40 i køernes favør, og projektet forløb over fire år, og belastningen med dyreenheder var den samme i alle tre systemer. Hver forsøgsenhed omfattede 39 hektar vedvarende græs med 29 dyreenheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I forsøget græsset kvæg og får sammen i begyndelsen af sæsonen og frem til fravænning af lam. Herefter tog afgræsningen særlige hensyn til parasitbelastning samt færdigfedning af lam.

Øget produktivitet

Især hos får kom den øgede produktivitet til udtryk, idet lammene voksede hurtigere, og nåede slagtevægten efter 166 dage mod 188 dage i systemet kun med får. Samtidig blev der observeret signifikant bedre huld og reproduktion i samgræsningen. Desuden var der lavere forbrug af både ormemidler og kraftoder.

Britisk universitet tester alpacaer til samgræsning med får

Se også:

Britisk universitet tester alpacaer til samgræsning med får

Hos ammekøer, tilvækst hos kalve og slagtekvalitet var tallene cirka de samme, dog var eneste sikre udslag hos kvæg en højere tilvækst hos køerne i græsningssæsonen.

Økonomiske beregninger viser, at udbyttet per DE var forbedret på grund af de forbedrede resultater hos fårene. Samtidig var der en lavere klimabelastning fra fårene og en højere selvforsyningsgrad i mix-systemet afslutter Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Også i England er der forsøg med samgræsning, men her går forskerne alternative veje i valget af græsningsmakkere til fårene.