Halekuperingen af smågrise er pludselig blevet til et stort samtaleemne i Danmark og Sverige. En enkel svensk detailbutik boykottede nemlig salget af dansk svinekød, fordi den mente, at de danske svin havde dårlig velfærd. Dette blev startskuddet til en debat om dyrevelfærd i Danmark og Sverige. Pludselig så de svenske politikere deres snit til at hoppe på vognen og deltage i debatten om boykot.

Halekuperingen var starten, men flere svenskere gik endnu længere ved at kritisere de forhold, som danske søer har i farestalden. I Sverige er det vedtaget ved lov, at søerne skal gå frie i hele deres liv, hvilket flere politikere bragte på banen i debatten som et ekstra argument mod dansk svinekød. En kandidat til EU-Parlamentet fra det svenske parti Kristdemokraterna gik endda så vidt, at hun anmeldte Danmark til EU-Domstolen, da hun mente, at halekupering af danske smågrise var et brud på et EU-direktiv. Efter hende fulgte flere politikeres kritik af danske forhold, og medlemmer af regeringen gik også ind i sagen og anbefalede et boykot.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu spørge jeg så mig selv. Er dette virkelig en reel bekymring hos de svenske politikere, om hvorvidt de danske grise lever under kummerlige forhold, eller er det blot et såkaldt stunt, for at hjælpe en meget trængt svinesektor i Sverige. Svaret må være, at da Sveriges svinesektor er under enormt pres udefra, ønsker politikerne at hjælpe den lidt ved at sætte fokus på de store forskelle, der er i velfærden på danske og svenske grise.

Spørgsmålet er også, om vi ikke vil kunne angribe tilbage igen. Er velfærden virkelig så meget bedre hos de svenske svineproducenter? I radioprogrammet Reporterne på Radio 24/7 talte værterne den 22. maj med Lena Lindström fra Djurens Rätt, som er en organisation, der minder om vores Dyrenes Beskyttelse. Her kom det frem, at mange svenske slagtesvin led af halebid, ligesom rigtig mange grise gik med åbne sår. Nu skal vi dog huske at tage den slags organisationers udtalelser med et gran salt, da de jo har en helt anden dagsorden. Men det er da tankevækkende, hvis der er en sandhed i, at der også er store velfærdsudfordringer for de svenske svineproducenter.

Som jeg ser det, skal vi da tage til Sverige og kigge og lære. De kan faktisk nogle ting i Sverige angående dyrets adfærd og velfærd, som vi med fordel kunne dele erfaringer med dem om. Så lad os hive det hvid flag frem og blæse til våbenhvile. Vi skal i stedet for krig i gang med dialog og samarbejde.

Husk at du som abonnent altid kan læse artiklerne på www.hyo.dk. Her har du desuden mulighed for at kommentere den enkelte artikel. For at læse artiklerne kræves et log-in. Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

?