Lyt til artiklen:

Debat: Skæve ejendomsvurderinger risikerer at sende folk på gaden

00:00
Hastighed: ???x
01:52

Abonnementsartikel

Fejlfyldte ejendomsvurderinger er i disse dage på vej til borgere, der potentielt tvinges til gå fra hus og hjem. Det er helt galt, mener Asger Christensen (V), der er medlem af Europa-Parlamentet .Han mener, at Skatteministeriet skal trykke på pauseknappen.

Jeg har haft så ondt i maven i den sidste tid over alle de opkald, beskeder og mails, jeg har modtaget fra bekymrede borgere, der har frygtet for, at de bliver tvunget fra hus og hjem på grund af en ny ejendomsvurdering. Der er nemlig kæmpemæssige udfordringer med systemet bag vurderingerne.

Vi husker alle, hvordan varmechecken endte hos borgere uden berettigelse til dem på grund af forkerte oplysninger i BBR-registret. Samme fejlbehæftede register bruges nu som baggrund for udstedelsen af de nye ejendomsvurdering. Set fra min stol er det tankevækkende, at man ikke har lært af sine fejl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig er det netop kommet frem, at dataproblemerne strækker sig udover BBR-registret. Siden 2021 har Skatteministeriet vidst, at der var store problemer med Plandata, som også bruges til den automatiske udregning af ejendomsvurderinger.

Derfor har man siddet manuelt og regnet på borgeres ejendomsvurdering, fordi systemet fejler. Fejl, som kan koste dyrt for borgerne. Det er helt galt. Skatteministeriet må trykke på pauseknappen!

Det er en forfærdelig situation for de mange borgere, der bor i landdistrikterne, som berøres af de nye ejendomsvurderinger. Derudover kommer en problematisk ændring af, hvordan man ser på mindre landejendomme.

Omkategoriseret ejendom? Det skal du gøre

Se også:

Omkategoriseret ejendom? Det skal du gøre

De nye ejendomsvurderinger kan nemlig, som det er nu, komme til at betyde for 25.000 ejere af mindre ejendomme på landet, at deres landbrugsejendom fremover potentielt kategoriseres som ejerbolig.

Almindelige ejendomsejere risikerer at skulle betale op til ni gange mere i ejendomsskat. Det er der altså ikke nogen, der kan holde til. Mange vil gå konkurs og tvinges til at sælge deres hjem til spotpris.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor beder jeg igen til, at Skatteministeriet sætter processen på pause, så der kan komme styr på de mange udfordringer.

IT-systemerne skal have et eftersyn, og ejere af mindre landejendomme skal beskyttes. Det kan nemlig ikke passe, at borgere pludselig står i en helt anden økonomisk situation som følge af en tåbelig beslutning.

Jeg håber inderligt, at Skatteministeren reflekterer over forløbet og kigger på de kritikpunkter, som flere eksperter fremsætter, før sagen køres videre. Det er den eneste måde, borgerne beskyttes mod forkerte ejendomsvurderinger, der defineres af et IT-system fra Stenalderen. Det må simpelthen stoppes.

Ny forening til hobbylandmænd, der har fået omkategoriseret landejendom

Se også:

Ny forening til hobbylandmænd, der har fået omkategoriseret landejendom