Lyt til artiklen:

Dyrenes Beskyttelse kræver forbud mod fiksering af søer i politisk aftale

00:00
Hastighed: ???x
01:50

Ifølge Dyrenes Beskyttelse var der i 2022 cirka 920.000 søer i danske landbrug, der blev fikseret mellem tremmer, mens de fødte, og pattegrisene diede.

Foreningen understreger, at grisene dermed afholdes fra deres normale adfærd, og derfor lancerer Dyrenes Beskyttelse kampagnen "Giv soen plads til at være mor."

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- En fri so bygger sin rede over flere timer før faring, og først når reden er færdig, falder hun til ro og gør sig klar til at føde. Hun er meget forsigtig i reden, når pattegrisene først er der. Det er en del af hendes normale adfærd, og derfor er fiksering i hele denne periode et voldsomt overgreb på soen, siger Britta Riis, der er direktør i Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

Målet med den nye kampagne er, at få danskerne og politikernes gjort opmærksomme på forholdene for søerne og dermed skabe et pres for at ændre forholdene.

Løsgående diegivende søer vinder frem

Se også:

Løsgående diegivende søer vinder frem

- Det er helt oplagt, at vi nu får det forbud mod tvangsfiksering af søer, som har været lovet fra politisk side i årevis, siger Britta Riis.

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har bebudet en ny, politisk dyrevelfærdsaftale inden sommer. Det sker blandt andet efter, at den stort anlagte svinehandlingsplan fra 2014 viste sig ikke at have løst problemerne i de danske svinestalde.

Dyrenes Beskyttelse oplyser, at foreningen allerhelst så, at alle søer farede i hytter på marken med masser af gode redebygningsmaterialer, men indtil det kan opnås, skal fiksering af søer som et minimum forbydes, og søerne skal i stier med plads og indretning, så de har gode muligheder for at passe deres grise, så både so og grise kan trives.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Sverige, Norge og Schweiz er fiksering af søer forbudt, mens det er under udfasning i Østrig og Tyskland.

Lækkede dokumenter: Slut med kastration, halekupering og bure

Se også:

Lækkede dokumenter: Slut med kastration, halekupering og bure