Lyt til artiklen:

Europæiske grise taber markedsandel i Kina

00:00
Hastighed: ???x
02:23

Kinesiske myndigheder har offentliggjort importtal for grisekød første kvartal 2023, og de ligger på niveau med kvartalet før, fjerde kvartal 2022. Det skriver Markedsnyt for Grisekød fra Landbrug & Fødevarer.

Importen i første kvartal 2023 er samtidig højere end tilsvarende kvartal 2022, og en stigende import af grisekød i Kina burde jo være godt nyt for de europæiske producenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men ser man på en opgørelse over, hvordan importen fordeler sig, bliver det klart, at EU samlet set i forhold til samme perioder i to foregående år, taber markedsandele til USA, Brasilien og Canada.

På fersk/frosset grisekød øger Brasilien deres eksport til Kina med 50 procent i forhold til første kvartal af 2022. For USA er tallet 34 procent, mens Canada øger med 55 procent.

Med de rød-hvide briller på kan konstateres, at Danmark øgede med 38 procent i samme periode, og kun Irland, Mexico og Schweiz registrerer fald på henholdsvis 21, 64 og 26 procent.

rich-media-2
Grafik: Landbrug & Fødevarer.

Samlet set øgede Kina da også importen af fersk/frosset grisekød med 28 procent i forhold til samme kvartal 2022. Mest tydeligt er markedsandelstabet, når det kommer til biprodukter, som ligger 8,2 procent højere end samme kvartal 2022.

Her går Brasilien, USA og Canada frem med henholdsvis, 5, 34 og 60 procent, mens Danmark noterer et fald på knapt 13 procent ligesom flere andre lande går tilbage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Grafik: Landbrug & Fødevarer.

EU-fald

I samme Markedsnyt for Grisekød finder man en opgørelse over eksport fra EU i januar 2023. Det dækker ikke hele kvartalet, som de kinesiske tal, men billedet af et fald i eksport til Kina viser sig også her.

På listen over importører af grisekød fra EU er der hos Kina et fald på fire procent i januar 2023 sammenlignet med samme måned sidste år. Samtidig noteres kun stigninger ved Japan, Elfenbenskysten og Storbritannien med henholdsvis 11, 5, og en procent, og det summerer op til et fald på 10 procent i eksporten fra EU i første måned af 2023 sammenlignet med samme måned 2022.

rich-media-5
Grafik: Landbrug & Fødevarer.