Abonnementsartikel

I en nyligt udkommet rapport hedder det, at det udyrkede areal i randzonen er faldet med 4.000 hektar. 30.000 ekstra randzoner, som landbruget har lovet at etablere senest i 2009, er ikke-eksisterende.

Af rapporten, der er bestil af fødevareministeriet, fremgår det, at der er forsvundet 4000 hektar i stedet for at landbruget løbende har begyndt etableringen af randzonerne. Det skriver altinget.dk

De 30.000 ekstra randzoner, som landbruget har lovet regeringen at etablere senest i 2009, er ikke-eksisterende, og det undlader fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) og miljøminister Troels Lund Poulsen (V).at fortælle i en fælles pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Undersøgelsen viser dog også, at der inden vandmiljøplan III trådte i kraft var 100.000 hektar randzoner, hvilket var langt mere end antaget.

Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) og miljøminister Troels Lund Poulsen (V) glæder sig over disse tal i en fælles pressemeddelelse, men nævner ikke direkte de manglende 30.000 eller de forsvundne 4000 hektar randzoner.

- Undersøgelsen viser imidlertid, at vi har en stor udfordring foran os. Det er derfor, at en række ministre nu sætter sig sammen for at lave en ambitiøs og samlet plan for landbrugets miljøpåvirkning. Her vil vi selvfølgelig også se på randzonerne, siger Troels Lund Poulsen ifølge altinget.dk

Bliver bedre

I landbruget ser man positivt på rapporten.

- Vi skal da glæde os over at landbruget hele tiden bliver bedre til at etablere randzoner, siger viceformand i Dansk Landbrug, husmand Ib W. Jensen, og afviser samtidigt, at landbruget løber fra aftalerne om etablering af ekstra randzoner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men en rimelig økonomisk kompensation og en forenkling af reglerne er vejen frem, hvis etablering af randzonerne skal blive en succes, fastslår Ib W. Jensen overfor Maskinbladet.

Den bureaukratiske arbejdsgang med reglerne bremser landmændenes lyst til at fortsætte det frivillige arbejde, mener han.

- I stedet for konsulentbistand og udfyldning af diverse skemaer, kan man ganske enkelt opgive størrelsen på det areal, der skal udlægges som randzone. Landmanden står under alle omstændigheder inde for at oplysningerne er korrekte, siger Ib W. Jensen.

Oppositionen i Folketinget kritiserer de ansvarlige ministre og Torben Hansen (S) kalder regeringen nonchalant.

- Hvis de 100.000 randzoner dengang ikke var nok til at sikre et bedre vandmiljø, så er der jo netop brug for de 30.000 ekstra hektar randzoner, siger Torben Hansen, ifølge altinget.dk

Artiklen fortsætter efter annoncen

De Radikale vil stramme kursen over for landbruget omkring randzonerne, men miljøordfører Johs Poulsen vil dog ikke konkretisere.

- Vi kommer ikke med i et forhandlingsresultat om Grøn Vækst, hvis man bare giver landbruget nogle flere år til at oprette de 30.000 hektar randzoner, siger han.