Lyt til artiklen:

For første gang nogensinde falder økologisalget i Danmark

00:00
Hastighed: ???x
02:23

For første gang siden Danmarks Statistik har offentliggjort tal for økologisalget i Danmark, er der nedgang i salget af økologiske varer i detailhandlen.

I 2022 købte danskerne økologi for 15,5 milliarder kroner, og det er en nedgang på tre procent i forhold til 2021.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Målt i mængde er faldet på ni procent, da kiloprisen er steget for de fleste varer. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.

- Det er ikke overraskende, at vi har måtte konstatere et fald i økologisalget, da mange danske forbrugere i 2022 har haft et mindre rådighedsbeløb til fødevarer på grund af høj inflation og stigende energipriser, siger på Kirsten Lund Jensen, der er økologichef i Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

Færre køber økologisk kød, æg og mælk

Ifølge Danmarks Statistik har nedgangen i økologisalget været størst for kødvarer, men der er mængdemæssigt også solgt færre basisvarer som økologisk mælk og æg.

Til gengæld har frugt og grøntsager kun oplevet et lille fald i salget. Frugt og grøntsager er med et samlet salg på 5,7 milliarder kroner den største økologiske varegruppe.

Fødevareministeren tager økomærket med til eksportfremstød i Japan

Se også:

Fødevareministeren tager økomærket med til eksportfremstød i Japan

I 2022 blev der solgt mejerivarer for 2,9 milliarder kroner, hvilket gør det til den næststørste varegruppe. Der blev solgt økologisk kød og æg for henholdsvis 1,1 milliarder og 0,8 milliarder kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Trods for nedgangen i økologisalget er Landbrug & Fødevarer fortrøstningsfulde for fremtiden.

- Stigende forbrugertillid og faldende inflation gør, at vi i takt med at danskerne igen får flere penge mellem hænderne forventer, at økologisalget igen vil begynde at stige. Vi hører ligeledes fra flere detailkæder, at økologien og de økologiske værdier fortsat vægtes højt af forbrugerne, og det gør os fortrøstningsfulde når vi ser på fremtiden. Vi forventer derfor også, at vi allerede i 2023 vil se en mindre vækst i økologisalget, siger Kirsten Lund Jensen.

Økologiens forperson i orkanens øje

Se også:

Økologiens forperson i orkanens øje

Den økologiske markedsandel i detailsalget er af Danmarks Statistik beregnet til 12 procent, hvilket formodes at være den højeste i EU i 2022, skarpt forfulgt af Østrig med 11,5 procent.