Lyt til artiklen:

Sund fornuft at sortere plast

00:00
Hastighed: ???x
02:46

Landbruget bruger meget plast. Et godt eksempel er ensilageplast. Og eftersom plast er en værdifuld ressource, som kan genanvendes til nye produkter, så giver det rigtig god mening at sortere, skriver Landbrugsinfo.

Fra 2025 er det et specifikt mål for landbrugssektoren om at sortere 50 procent af plastaffaldet til genanvendelse og 80 procent i 2030.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Mange landmænd er allerede i gang med at sortere. En af dem er mælkeproducent Jesper Nielsen, Egelund kvægbrug ved Åbenrå.

- Jeg har sorteret den bløde plast som f.eks. ensilageplast i mange år. Dels fordi det fylder meget, men også af hensyn til miljøet, fortæller Jesper Nielsen.

Han har en aftale med en privat aktør, der indsamler plasten til genanvendelse. Plastcontaineren tømmes efter behov, når Jesper siger til.

- Plastcontaineren betyder også, at alle på gården ved, hvor plasten skal hen, så den ikke kommer til at ligge og flyde midlertidigt alle mulige steder. Det signalerer orden og er et plus på image-kontoen, overfor lokalsamfundet, forklarer han.

Indtil videre har mælkeproducenten kun sorteret den bløde plast til genanvendelse, men har planer om også at komme i gang med at sortere den hårde plast.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er jo den vej, det går. Vi skal helt klart genbruge alt det, vi overhovedet kan - det er sund fornuft. Så nu skal jeg i gang med at se på mulighederne for at få afhentet den hårde plast, forklarer han.

Flere løsninger på vej for sortering

Netop ordninger til indsamling af den hårde plast til genanvendelse oplever nogle landmænd som en udfordring. Der findes dog en række muligheder.

Chefkonsulent i Landbrug & Fødevarers afdeling for Miljø og Bæredygtighed, Birgitte Kjær, nævner som eksempel Dansk Emballage, som tilbyder at aftage hård plast til direkte genbrug og genanvendelse. Gratis afhentning af den tomme emballage som palletanke, plasttromler og plastdunke kan bookes på Dansk Emballages hjemmeside.

- Men vi forventer, at der kommer flere løsninger for den hårde plast som typisk er emballage, fortæller Birgitte Kjær.

- Fra 2025 træder der et producentansvar i kraft for emballage. Det betyder, at producenterne har pligt til at finansiere og sørge for indsamling af emballagen til genanvendelse, fortæller Birgitte Kjær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hjælp til at komme i gang

Hvis du som landmand gerne vil i gang med at sortere plast på din bedrift, er der hjælp at hente i den guide, som Landbrug & Fødevarer har lavet i samarbejde med Miljøstyrelsen. Her kan du blandt andet finde svarene på, hvordan du skaffer beholdere, hvor ren skal plasten være, hvem der kan afhente plasten med mere.

Se informationsmateriale om plastsortering.