Lyt til artiklen:

Nye ejendomsvurderinger risikerer at bremse ny bosætning på landet

00:00
Hastighed: ???x
03:35

Siden i går er Vurderingsstyrelsens nye ejendomsvurderinger begyndt at tikke ind i E-boks hos mindre landejendomme.

Folketinget har nemlig vedtaget en lovændring, der betyder, at mindre landbrugsejendomme kan blive omkategoriseret fra et landbrug til en ejerbolig, hvilket kan betyde, at man så skal betale mange tusinde kroner mere i skat hvert år.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det møder stor kritik fra Landdistrikternes Fællesråd. I en pressemeddelelse vurderer formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, ar de nye vurderinger kan blive en stor kæp i hjulet for udviklingen af ny bosætningen på landet.

Nye ejendomsvurderinger: Deltidslandmænd i kø for at få hjælp

Se også:

Nye ejendomsvurderinger: Deltidslandmænd i kø for at få hjælp

- Det vil særligt ramme mindre landejendomme med mindst landbrugsdrift eller ejendomme med naturområder, vådområder eller rekreative områder. Det er for eksempel ejendomme, som har få ammekøer, heste, nogle afgrøder og lokalt producerede fødevarer, der måske sælges fra en gårdbutik. Det er brandærgerligt, for netop dén livsform på landet har været på fremmarch de senere år, siger han.

Risiko for "parcelhuse på landet"

Meldingen fra Vurderingsstyrelsen er, at mellem 20.000 og 25.000 ejendomme med mellem fem og 15 hektar jord bliver omkategoriseret, så de går fra at være landbrugsejendom til ejerbolig.

I følge Landdistrikternes Fællesråd risikerer den enkelte ejendomsejer at skulle betale helt op til otte eller ni gange mere i ejendomsskat.

Formanden mener, at konsekvensen kan blive, at ejerne kan blive nødt til at sælge en betydelig del af deres jord til større fuldtidslandbrug, som har lavere jordbeskatning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Samlet vil det betyde, at landområderne udover store fuldtidsbedrifter kun vil rumme boliger med meget lidt jord. Altså en form for "parcelhus på landet", forklarer Steffen Damsgaard.

- Variationen i boligudbuddet bliver mindsket betragteligt, når de mindste landbrug og landejendomme rammes af stigende ejendomsskatter, og dermed gradvis forsvinder som ejendomstype. Det vil alt andet lige gøre det mindre attraktivt at bosætte sig på landet, som har hårdt brug for spændende boformer for at kunne konkurrere med byerne. Med andre ord kommer det til at sætte ekstra skub under den befolkningstilbagegang, som allerede er i gang nogle steder.

Hverken retfærdig eller meningsfuld ligestilling

Landdistrikternes Fællesråd mener, at det er problematisk, når man med den nye omkategorisering forsøger at sidestille ejerboliger på landet med ejerboliger i byerne. For spillereglerne for salg af jord er vidt forskellige i by og land.

- De her små landejendomme bør ikke beskattes på samme måde som ejerboliger i byen. For når man ejer jord i en landzone, har man langt fra de samme muligheder for at sælge jorden fra som i byerne. Hvor jord i en byzone for eksempel kan sælges til naboen eller endda i nogle tilfælde kan udstykkes til nye boliger, kan jord i landzoner udelukkende sælges som landbrugsjord. Så det er en ligestilling, der hverken giver mening eller er retfærdig, siger Steffen Damsgaard.

Han mener, at en løsning på den korte bane er at lave en "time-out" i omkategoriseringen, indtil konsekvenserne er nærmere belyst, mens en langsigtet løsning kunne være at indføre en ny mellemkategori for de mindste landejendomme, så ejerne af landejendommme uden landbrugsdrift betaler en marginal større grundskyld end grundskylden på landbrugsjord. Det vil medvirke til at holde hånden under de mindre landbrug, mener formanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desuden har Landdistrikternes Fællesråd modtaget mange henvendelser fra borgere i landdistrikterne, for hvem den nye omkategorisering vil have voldsomme konsekvenser.

Fællesrådet vil bruge de mange henvendelser til at rejse problematikken over for politikerne på Christiansborg.