Lyt til artiklen:

Debat: Skal vi til at se jorden som helt flad igen?

00:00
Hastighed: ???x
01:59

FN har for over 30 år siden vedtaget, at et-års CO2-optag ikke tæller med i klimaregnskabet.

Det betyder konkret for landbruget, at køernes udledning af CO2 tæller med i regnskabet, mens planternes optag ikke tæller med. Køerne lever af at æde græsset; det vil sige, at der er tale om en cirkel, hvor CO2 kører rundt i en etårscirkel. Hverken mere eller mindre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regnemetoderne hugger denne cirkel over og tager kun udledningen med. Derved bruges populært sagt kun den ene side af kassebogen i regnskabet.

Professor Jørgen E. Olesen mener ikke, at man kan anfægte sådanne regnemetoder fra FN, fordi de er vedtaget så højt oppe i systemerne og er fuldstændig hamret i granit.

Men fordi noget er vedtaget for så mange år siden, er det så ensbetydende med, at man ikke skal ændre det?

Man bliver helt hensat til debatten fra fordums tid om, at jorden er flad. Det var også vedtaget højt oppe i systemerne. Der gik flere hundrede år, inden videnskaben ændrede holdning og anerkendte, at jorden ikke er flad som en pandekage, men rund som en kugle.

Forskellen fra dengang er, at dengang var det de lærde, som kom med de nye teorier og agiterede om vor runde jord. Det var dermed de lærde, der var foregangsmænd. Er de lærde mon nu kommet så langt væk fra virkeligheden, at de ikke ser den? For her er det videnskaben, der holder fast i en én gang vedtaget dogme, og har fået den hamret i granit.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi kunne få en munter, nutidig, omvendt udgave af Holbergs Erasmus Montanus på den baggrund. Planternes CO2-optag - hele fotosyntesen - er en væsentlig del af muligheden for liv på vores runde jord. Det skal tælle med i klimaregnskabet. Det må alle positive kræfter arbejde for.

Og det skal ske hurtigt, inden vi underminerer grundlaget for den fødevareproduktion, der er basis for vores liv.