Lyt til artiklen:

Far og søn fik vendt utallige afslag på lån til tilbud fra fire banker

00:00
Hastighed: ???x
03:14

Abonnementsartikel

Da Niels Erik Christensen og hans søn, Nikolaj Christensen, havde fået nok nej'er fra deres bank, gik de i gang med at lave en virksomhedspræsentation af deres landbrug. Og så blev bankernes nej ændret til et ja.

Det har længe været planen, at den økologiske planteavler Nikolaj Christensen, skal overtage faren, Niels Eriks, kvægbedrift uden for Randers.

Men der var ikke meget hjælp at hende i deres bank, hvor de blev ved med at få afslag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Manglende villighed til at komme os i møde gjorde, at vi tænkte, at det var tid til at prøve noget nyt, siger Niels Erik Christensen i en pressemeddelelse.

Både han og sønnen besluttede derfor at få hjælp fra en rådgiver i Velas til at skifte bank. Her var rådet, at de skulle lave en virksomhedspræsentation, der korte træk fortalte deres landbrugs historie og situation.

Kickstarter drømmen om en maskinstation

Se også:

Kickstarter drømmen om en maskinstation

De skulle her fortæller om, hvem de er, hvad de laver og den strategi, de arbejder ud fra. Det skulle også fremhæves, hvilke klimatiltag, de har lavet på gården, og hvordan ser økonomien ud.

Virksomhedspræsentationen blev efterfølgende sendt ud til fem banker.

- Præsentationen fik vi lavet i foråret 2022 med et virkelig godt resultat. Alle fem ville gerne have mig som kunde, mens de fire ville have Nikolaj. Men for os var det en samlet pakke. Og de fire af bankerne kom med tilbud om at overtage os som kunder, siger Niels Erik Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han bliver suppleret af sin søn.

- Uden virksomhedspræsentationen ville vi ikke have fået samme kvalitet tilbage, som vi fik fra bankerne. Over hele linjen har det været gennemarbejdet, hvad de er vendt tilbage med. De har arbejdet for sagen og for at få os som kunder, siger Nikolaj Christensen.

Processen gavner også landmanden

Hos Velas fremhæver de netop virksomhedspræsentationer som et vigtigt redskab, hvis man vil skifte bank.

- Den fungerer som en åben bog, som bankerne bruger som beslutningsgrundlag, og som er medvirkende til, at kreditgiverne kan få større indsigt i, hvem kunden er. Det letter bankernes arbejdsgang, og når de dykker ned i virksomhedspræsentationen, får bankerne de væsentligste oplysninger om bedriften og indehaverne og kan derfor træffe en beslutning på et oplyst og trygt grundlag, siger Jesper Høgsted, der er afdelingsleder for Business, Skat og Selskaber i Velas.

EU-garanti kan sikre billigere lån til økologer

Se også:

EU-garanti kan sikre billigere lån til økologer

Han mener desuden, at processen med at lave en virksomhedspræsentation kan gavne den enkelte landmand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Landmanden får lov og tid til at tænke over deres egen situation og reflektere over, hvordan landbruget skal udvikle sig. I dagligdagen kan man hurtigt som landmand komme til at gå i driftsmode, når man går i stalden, og køerne skal passes. Man har måske ikke tid til at tænke strategi og medarbejderpleje, men så kan man hive sin virksomhedspræsentation frem og se, om man følger den retning, man faktisk gerne ville, siger Jesper Høgsted.

For far og søn gjorde deres virksomhedspræsentation, at planerne om et generationsskifte blev konkrete.

- Processen har gjort, at vi har fået sat mere konkrete årstal på bestemte ting i forbindelse med generationsskiftet. Nu har vi et mål om, at Nikolaj skal have overtaget det hele i 2030, og vi har fået sat ord på, hvordan vi skal gribe det an. Vi har hele tiden vidst, at vi skulle den vej. Nu ved vi mere om hvordan, siger Niels Erik Christensen.