Lyt til artiklen:

Mælkeproducent vinder over Landbrugsstyrelsen i retten i sag om overgødskning

00:00
Hastighed: ???x
03:10

På opfordring fra Landbrugsstyrelsen har anklagemyndigheden kørt en sag om overgødskning mod en mælkeproducent.

Det var på baggrund af en konsulentfejl i gødningsregnskabet, at Kim Skou Rasmussen, der har Engholmgaard på Norddfyn, blev anklaget for overgødskning, og anklagemyndigheden krævede en bøde på 40.000 kroner, og der fulgte efterfølgende KO-træk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kolding Herreds Landbrugsforening (KHL) har i samarbejde med Advokatkontoret KHL ført sagen. Nu er sagen blevet afgjort i byretten til landmandens fordel.

- Jeg er taknemlig for, at KHL valgte at hjælpe mig, for jeg kender andre landmænd, som uden kamp har overgivet sig til Landbrugsstyrelsen i sager om overgødskning, fordi deres rådgivere vurderede, at sagen ville være tabt på forhånd. Det her er en lille, men meget vigtig sejr i et stort system, siger Kim Skou Rasmussen i en pressemeddelelse.

Læserbrev: Ingen bør få bøder for overgødskning, så længe landekvoten ikke er overskredet

Se også:

Læserbrev: Ingen bør få bøder for overgødskning, så længe landekvoten ikke er overskredet

Mælkeproducenten fortæller, at sagen har haft personlige omkostninger.

- En ting er bødestraffen, en anden er, at jeg som beboer og mælkeproducent, der trods alt "fylder" i lokalområdet, risikerede at blive stemplet som kriminel. Det havde jeg ikke brug for, og jeg er lykkelig for sagens udgang.

En exceptionel sejr for den lille mand

KHL er også glade for sejren og mener, at domsafsigelsen understreger, at det nytter at tage kampen op mod systemet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores sag viser, at Landbrugsstyrelsen åbenbart godt kan anklage en landmand for overgødskning, som ikke har fundet sted. Det svarer til at dømme en person for mord, selv om ingen er døde. Der var en fejl i gødningsregnskabet, og i praksis var der ikke overgødsket. Det ville Landbrugsstyrelsen ikke forholde sig til, men det gjorde dommeren til gengæld. Vi har på landmandens vegne fået en exceptionel og meget sjælden sejr for den lille mand mod det store system, siger Niels Peter Madsen, der er direktør i Kolding Herreds Landbrugsforening.

Glemt skema om efterafgrøder

Kim Skou Rasmussen fik udtaget gødningsregnskabet 2017/18 til kontrol i Landbrugsstyrelsen og blev anklaget for overgødskning. Det viste sig dog, at hans planteavlskonsulent havde glemt at indsende et skema med indberetning om efterafgrøder med tilhørende gødningskvote inden for fristen.

Når fristen er overskredet, kan konsulenten ikke foretage indberetning, og når der ikke er indberettet efterafgrøder, tæller de ikke med i gødningsregnskabet, og landmanden får fradrag i sin kvælstofkvote. Kim Skou Rasmussen blev politianmeldt for overgødskning, og der blev nedlagt påstand om bødestraf på 40.000 kroner plus efterfølgende krydsoverensstemmelses-træk på tre procent af den fulde EU-støtte.

rich-media-4
Niels Peter Madsen er direktør i Kolding Herreds Landbrugsforening og kalder sejren exceptionel sejr for den lille mand. (Foto: KHL)

- Vi tænkte, det skal være løgn. Med baggrund i konsulentens og KHLs advokats vurdering havde vi en god sag, som vi valgte at føre for Kim Skou Rasmussen i byretten. Til trods for, at der fra anden side lød, at det ville være håbløst at sætte sig op mod Landbrugsstyrelsen. Det havde kun ganske få haft held med tidligere, siger Niels Peter Madsen.

Deres dokumentationsmateriale i retten var blandt andet kvittering for rensning af majs og såning af efterafgrøde.