Lyt til artiklen:

Debat: Sæt kikkerten for det åbne øje

00:00
Hastighed: ???x
01:47

Man har sat en enøjet kikkert for det blinde øje og kun fokuseret på kvælstof fra landbruget. Derfor har man nu i over 20 år krævet mindre kvælstof i vores vandmiljø, uden at det har hjulpet på miljøets tilstand. Tilstanden er blevet værre.

Internationale forskere har været tilkaldt for at se på den danske vandmiljøindsats. Eksperterne siger enstemmigt: I skal gøre en indsats overfor mange faktorer, hvis vandmiljøet skal opnå en god tilstand. Danmark har ikke lyttet - men er i stedet blot fortsat den ensidige indsats overfor kvælstof.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu er der så dukket stoffer op, som ikke er til at overse, men som burde være fundet for år tilbage. Det drejer sig bl.a. om PFAS-stofferne og stoffer fra træbeskyttelsesmidler. Det drejer sig om stoffer, der specielt findes over grænseværdierne under byerne, under gamle lossepladser og andre punktkilder.

Mange af disse kemiske midler, der benyttes i dagligdagen, og som ender i vores vandmiljø, udgør et reelt problem i vandmiljøet. Problemet er, at man bevidst har undladt at undersøge omfanget af denne trussel, og at vi derfor heller ikke har gjort noget ved det. Nu er vi som nation endt som det land, der negativt har førstepladsen her. Det kan ikke blive ved at gå.

Lad os sammen gøre op med det ensidige system - lad os få undersøgelseskikkerten på og systematisk undersøge vandmiljøet ved at måle for uønsket påvirkning og dermed opspore kilderne og få mulighed for at gøre noget ved det. Forureneren betaler, siger vi, men vi skal jo så vide, hvem den reelle forurener er. Det kan kun gå for langsomt.