Lyt til artiklen:

Arla sænker mælkeprisen markant i april

00:00
Hastighed: ???x
03:21

Arlas acontopris for konventionel mælk sænkes med 44,6 øre/kg (6,00 eurocent/kg) fra 1. april 2023. Derfor vil Arlas acontopris for konventionel mælk af den bedste kvalitet baseret på GMO-frit foder, hvor medlemmet har indsendt Klimatjek-data, være 340,2 øre/kg, skriver Arla i pressemeddelelse for mælkeprisen i april.

Arlas acontopris for økologisk mælk sænkes med 44,6 øre/kg (6,00 eurocent/kg) fra 1. april 2023. Derfor vil Arlas acontopris for økologisk mælk af den bedste kvalitet, hvor medlemmet har indsendt Klimatjek-data, være 381,6 øre/kg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dette driver udviklingen i mælkeprisen

Den fortsatte krise som følge af stigende leveomkostninger og den volatile økonomi påvirker fortsat forbrugernes efterspørgsel negativt. Væksten i de globale mælkemængder kombineret med den faldende forbrugerefterspørgsel skaber fortsat betydelige fald i råvarepriserne. Priserne for nogle kategorier af mejeriprodukter viser dog tidlige tegn på en stabilisering, skriver Arla.

Udsigterne bevæger sig i retning af stabilisering, efterhånden som råvaremarkederne nærmer sig en afbalanceret tilstand.

Økologi

Forbrugerne fravælger økologiske produkter på grund af den høje inflation.

Mælkeindvejning

Mælkeproduktionen i EU-27+Storbritannien i december steg med cirka 1,1 procent i forhold til sidste år. Det er en stor opbremsning i forhold til væksten på 1,9 procent i november.

Fedt- og proteinmængden i mælken var dog særdeles stærk i december, hvilket fik den komponentjusterede produktion til at stige med 1,9 procent, svarende til en stigning i forhold til den komponentjusterede vækst på 1,5 procent i november.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I USA var mælkeproduktionen en smule svagere end forventet (+1,3 procent), og USDA nedjusterede også forventningerne for december fra +0,8 procent til +0,6 procent. New Zealands produktion af mælketørstof for januar steg med 1,9 procent i forhold til sidste år, hvilket var højere end forventet.

Produktionen i januar sidste år faldt med 6,1 procent, så det meste af den vækst, som vi ser nu, skyldes sammenligningen med de lavere tal fra sidste år.

Australiens mælkeproduktion i januar faldt med 3,6 procent sammenlignet sidste år, hvilket var en smule mindre negativt end i de seneste måneder, men det er stadig ikke tilfredsstillende.

Ost:

Vi ser i øjeblikket et ret afbalanceret marked, som de fleste ville kalde for stabilt, og hvor priserne på råvaremarkedet for ost er ved at flade ud.

Mælkepulver:

Priserne på mælkepulver har holdt sig meget stabile i de seneste uger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Smør:

Efter nogle uger med meget svingende priser ser det ud til, at markederne er ved at falde til ro.