Lyt til artiklen:

Drømmen om at blive vinbonde kan gå i opfyldelse

00:00
Hastighed: ???x
02:54

Vingården Dyrehøj Vingaard ligger på Røsnæs ved Kalundborg, som anses for at være det bedste område i Danmark til at dyrke vin. EDC Landbrug Poul Erik Bech har fået til opgave at formidle salget af vingården, som har tilhørende grundareal på 53,5 hektar, skriver EDC Ejendomme i en pressemeddelelse.

- Det hele startede med, at en lokal landmand sagde til mig, at det var det bedste sted i Danmark at dyrke vin, siger ejer af Dyrehøj Vingaard, Tom Christensen, som købte Dyrehøjgård i 2007 og et år senere satte de første vinstokke i jorden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skulle vise sig at være startskuddet til det, som i 2011 blev Danmarks største vingård, og som i dag, 16 år senere, har cirka 50.000 vinplanter i jorden og stadig drifter i bedste velgående.

- Jeg havde en gård med svineavl i 16 år, men der skulle ske noget nyt. Jeg havde ingen forudsætninger for at producere vin, men besluttede mig alligevel for at starte op, da nabolandmanden sagde, at det var det bedste område i Danmark. Og det er jo gået meget godt. Nu er der gået 16 år igen, og jeg har brug for at der sker noget nyt. Jeg er mere iværksættertypen end drift-typen, så nu er det tid til at overlade 'mit lille barn' til én, der kan tage sig godt af det og sørge for, at Dyrehøj forbliver øverst på den danske vin-trone, siger Tom Christensen.

Stabilt klima på Røsnæs

Det er ikke tomme ord, når Røsnæs bliver nævnt som det bedste sted i Danmark til at dyrke vin. Forskellige studier viser rent faktisk, at der er noget om snakken, skriver EDC Landbrug.

- Røsnæs er et naturskønt område med vand på tre sider. Det betyder, at der er mindre risiko for frost og dermed mere stabile temperaturer, som gavner vinmarkerne. Der er mere end 200 timers solskin på Røsnæs på et år sammenlignet med gennemsnittet af solskinstimer andre steder i landet, og desuden også mindre nedbør. Desuden giver de sydvendte skråninger et optimalt lysindfald, og solvarmen kan reflektere. Det åbne terræn giver samtidigt mere vind, som udtørrer evt. svampeangreb, siger Frank Poll, landbrugschef hos EDC Landbrug Poul Erik Bech.

Selve ejendommen har et samlet etageareal på 3.305 m² fordelt på ni forskellige bygninger. Morten Hansen, partner hos EDC Erhverv Poul Erik Bech Slagelse, siger:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Bygningerne er nyrenoverede og fremtræder i god og præsentabel stand. I hovedhuset er der indrettet galleri og administration i stueplan og medarbejderfaciliteter på 1. sal. De oprindelige stalde i hesteskoform er gennemrenoverede med bortforpagtet café og kursuslokaler, produktion, lager og vinbutik. Derudover er der produktion og lagerplads i to yderligere bygninger på 450 kvadratmeter og mere lagerplads i en nyopført lagerhal på 950 kvadratmeter, fortæller han.