Lyt til artiklen:

Mangeårigt markforsøg høster fine udbytter

00:00
Hastighed: ???x
03:02

For at kunne bedømme det fulde potentiale og finde de rigtige løsninger, er der brug for mere data og viden lokalt om forskelle og udfordringer ved de tre dyrkningssystemer - pløjet, reduceret jordbearbejdning og conservation agriculture (CA) - samt eventuelle forskelle mellem jordtyper. Det skriver Syngenta i en pressemeddelelse.

Bag Grobund-projektet står Syngenta og Seges Innovation samt en række andre partnere inden for forskning og landbrugsrådgivning. Det har til formål at skabe mere viden om, hvordan jorden kan dyrkes på en mere bæredygtige måde, og resultaterne for andet år af projektet ligger nu klar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Resultaterne ser fine ud på tværs af dyrkningssystemerne - både i forhold til udbytte og økonomi. Vi oplever fortsat en stor interesse for projektet fra både landmænd og konsulenter, ligesom forskellige interesseorganisationer viser stigende interesse. Vi håber, at projektet kan bidrage til mere viden om, hvordan vi i fremtiden kan dyrke vores jord på den mest bæredygtige måde, Lars Holm Nielsen, Head of Business Sustainability ved Syngenta Nordic.

Forfrugt med godt udgangspunkt

Vinterhveden havde hestebønner som forfrugt. Ifølge Syngenta et godt udgangspunkt til vinterhveden, der blev etableret i efteråret 2021. Gennem hele sæsonen har parcellerne set meget ensartede ud, hvilket også kom til udtryk i udbytteresultaterne.

- Der er opnået meget ens udbytter på tværs af de tre dyrkningssystemer på de enkelte lokaliteter. Det gennemsnitlige udbytte for de tre lokaliteter i 2022 er 108,4 hkg pr. hektar for det pløjede system og 107,7 hkg pr. hektar for reduceret jordbearbejdning, mens CA resulterede i 108,7 hkg pr. hektar, siger Morten Lind, Teknisk ekspert ved Syngenta Nordic.

Udover at se på biologien, er økonomien på bundlinjen også vigtig for en landmand, og her er der større forskelle at finde mellem de tre dyrkningssystemer. Forskellene ses i maskinomkostninger, brændstof- og timeforbrug.

- De gennemsnitlige besparelser i brændstofforbrug for de tre lokaliteter var -13 procent for reduceret jordbearbejdning og -22 procent for CA. Ligeledes var der lavere maskinomkostninger samt timeforbrug i marken for begge dyrkningssystemer, siger Morten Lind og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med en mulig kommende CO2-afgift er besparelser i brændstofforbrug, som medvirker til en mindsket udledning af CO2, også værd at bemærke.

I efteråret blev der etableret efterafgrøder i forsøgsparcellerne, hvor der blev anvendt kvælstoffikserende efterafgrøder i systemerne med reduceret jordbearbejdning og CA.

I den kommende sæson vil der blive etableret vårbyg (Laureate) på Grobund-lokaliteterne. En spændende sæson, hvor det bliver interessant at se, hvordan de vårbyggen klarer sig i de forskellige systemer. Der kan blandt andet forventes større forskelle mellem de tre systemer i forhold til fremspiring og etablering.