Lyt til artiklen:

Heunicke: 14 PFAS-stoffer indgår i aktuelt godkendte sprøjtemidler

00:00
Hastighed: ???x
02:23

14 aktivstoffer, der kan karakteriseres som PFAS, indgår i aktuelt godkendte sprøjtemidler.

Det skriver Miljøminister Magnus Heunicke i et folketingssvar til Enhedslistens Mai villadsen, der har spurgt:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vil ministeren redegøre for brugen af PFAS-holdige sprøjtegifte i Danmark, og om muligheden for at lave et nationalt forbud mod PFAS-holdige sprøjtemidler?

Magnus Heunicke svarer på baggrund af informationer fra miljøstyrelsen, og skriver at de fleste af 14 aktivstoffer er bredt anvendt i korn, raps, kartofler, grøntsager, frugt, bær, prydplanter og planteskoler samt skovbrug, mens en trediedel af stofferne har et mindre bredt anvendelsesområde.

Det samlede forbrug af aktivstofferne opgiver ministeren til cirka 126.000 kilo i 2020, baseret på salgstal. Heraf udgjorde stofferne diflufenican og fluopyram hver knap 50.000 kilo.

Det samlede forbrug i 2020 inkluderer dog også midler indeholdende stoffet indoxacarb, som ikke længere er godkendt.

Forbud muligt

Det er muligt at indføre forbud mod et sprøjtemiddel, skriver ministeren. Det kan ske hvis et sprøjtemiddel viser sig ikke at være sikkert at anvende på grund af risiko for overskridelse af kravværdier for for eksempel indhold af PFAS i fødevarer, grundvand eller vandmiljøet, så bliver det forbudt at markedsføre og anvende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men hvis det derimod er sådan, at der ikke kan påvises en risiko, så kan der kun indføres et forbud, hvis aktivstoffet:

- Opfylder betingelserne for at være "kandidat til substitution" efter reglerne i pesticidforordningen, skriver ministeren.

Det kræver, at der findes et alternativ, der kan erstatte sprøjtemidlet til den konkrete anvendelse, og så vil man kunne forbyde sprøjtemidlet med aktivstoffet forbydes til den anvendelse.

Fire kandidater

Ifølge ministeren er fire af de 14 aktivstoffer, der kan karakteriseres som PFAS, der indgår i aktuelt godkendte sprøjtemidler i Danmark, kandidater til substitution.

- Sandsynligvis bliver flere aktivstoffer kandidater til substitution, hvis de opfylder betingelserne, i forbindelse med revurdering af stofferne, der for de flestes vedkommende sker i løbet af de næste cirka to år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Se ministersvaret her