Lyt til artiklen:

250 hektar udtages til skovrejsning

00:00
Hastighed: ???x
03:45

Lige nu ønsker 60 private lodsejere med samlet 250 hektar jord at sikre ny og vigtig skovrejsning i Danmark. Virksomheder og fonde med flere tilbydes at donere træerne til de nye skove på lodsejernes arealer.

Den mulighed tager mange virksomheder imod, som ønsker at bidrage økonomisk til plantning af træer på arealerne. Cirka 50 procent af lodsejerne er klar til, for en lille ekstrabetaling, at afgive retten til CO2-optaget fra den nyplantede klimaskov til træsponsoren, skriver Growing Trees Network i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Cirka 20 procent af lodsejerne ønsker at tilplante en biodiversitets fremmende skov, med nye levesteder til dyr og planter. De resterende lodsejere ønsker en almindelig skov. På den måde får alle parter gevinst - ud over den nødvendige grønne håndsrækning til naturen.

Growing Trees Network er en non-profit organisation som rejser midler fra privatpersoner, virksomheder og fonde til Folkeskove og klimaskove i Danmark. I Danmark plantes på kommunale- og statsjorde samt kirkejord, skoler og private lodsejere.

Den danske Skovrejsnings-NGO Growing Trees Network er med til at sikre samarbejdet mellem jordejere og virksomheder. Og her er der stor ros til begge parter.

- Den velvilje, vi oplever, er utroligt vigtig. At der også er handling bag ordene, gør det endnu mere prisværdigt. Og der er ingen tvivl om, at både erhvervet og jordejerne har en vigtig rolle i at fremtidssikre den danske natur, siger direktørerne Kim Nielsen & Lars Heiselberg Vang Jensen.

Også vigtigt for drikkevandet

De nye skove på private lodsejeres jord er også vigtige i hjælpen til at beskytte rent drikkevand i Danmark. Dette ved at skov plantes over vandindvindingsopland og vigtige grundvandsmagasiner. På disse arealer vil brug af sprøjtegifte nemlig være forbudt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er aktuelt herhjemme blevet meget opmærksomme på vigtigheden af sikringen af en af vores vigtigste ressourcer; det danske grundvand. Og her tager virksomheder og lodsejere altså et stort ansvar for eftertiden, siger Kim Nielsen & Lars Heiselberg Vang Jensen

Jord i Danmark er meget dyrt med priser på kr. 125.000-200.000 pr. hektar. Her tilbyder de private lodsejere gennem Growing Trees Network at hjælpe til mere skovrejsning 2-3 gange billigere, end hvis virksomhederne selv skulle købe jorden.

NGO'en samarbejder med skovrejsningsfirmaet Naturplant omkring initiativet og muligheden for at skovene bliver PEFC certificeret. De to aktører har via et fælles forarbejde fået 60 lodsejere rundt i hele Danmark til nu at "stå klar" med pt. 250 hektar jord, og der kommer løbende nye arealer jord til. Andre virksomheder hjælpes med at købe jorden og plante skoven.

donere træer

Det giver mulighed for, at flere virksomheder kan tage ansvar og donere træer til nye skovrejsninger. De kan plante deres egen skov fra 1,5 hektar og op, eller de kan donere træer til skove andre virksomheder donerer til, med det antal træer de ønsker. Med de forskellige tiltag sættes der turbo på skovrejsningen i Danmark

Siden opstarten af konceptet med skovrejsning på private lodsejeres jorde i 2021, har foreløbigt 25 lodsejere og et antal virksomheder med deres sponsorerede træer sikret 130 hektar ny skov i Jylland, Fyn og på Sjælland. Hos Growing Trees Network vil man gerne opfordre flere til at bakke op om indsatsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når virksomheder sponsorerer træerne til nye skove på private lodsejeres jord, så er det en sikker vej til meget mere skov i Danmark. Potentialet vurderes til at være adskillige tusinde hektar om året siger Kim Nielsen & Lars Heiselberg Vang Jensen.