Lyt til artiklen:

Statsministeriet tilbagekalder advarslen til Barbara Bertelsen

00:00
Hastighed: ???x
02:56

Abonnementsartikel

På baggrund af afhøring af rigspolitichef Thorkild Foged tilbagekalder Statsministeriet nu advarslen til Barbara Bertelsen.

Statsministeriet har trukket den advarsel, som ministeriet departementschef Barbara Bertelsen fik i minksagen, tilbage. Det sker i kølvandet på, at Justitsministeriet tilbage i februar lod rigspolitichef Thorkild Fogde vende tilbage til sit job, da en undersøgelse kom frem til, at han ikke havde svigtet sit ansvar i minksagen. Minkkommissionen var ellers nået frem til den modsatte konklusion.

Forhørsledelsen fremkom med beretning og indstilling den 10. februar 2023 og fandt sammenfattende, at Thorkild Fogde ikke havde begået nogen tjenesteforseelse, og at der derfor ikke var grundlag for disciplinær straf efter tjenestemandslovens § 24, skriver Statsministeriet i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bertelsen hørte først om aflivning af alle mink den 30. september

Se også:

Bertelsen hørte først om aflivning af alle mink den 30. september

Selvom beretningen angår Thorkild Fogdes tjenstlige forhold, har Medarbejder- og Kompetencestyrelsen med bistand fra Kammeradvokaten konkret vurderet, at beretningen også ændrer grundlaget for den advarsel, som Statsministeriets departementschef blev tildelt.

Det skyldes at forhørsledelsen i modsætning til Minkkommissionen har vurderet, at udmeldingerne på pressemødet den 4. november 2020 og de efterfølgende pressemeddelelser ikke retligt kan karakteriseres som en instruks.

Tjenesteforseelse

Efter vurdering af det ændrede grundlag har Medarbejder- og Kompetencestyrelsen indstillet, at statsministeren tilbagekalder den advarsel, som Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen blev tildelt. Medarbejder- og Kompetencestyrelsen har ved vurderingen rådført sig med Kammeradvokaten.

I følge konklusionen fra Minkkommissionen havde Barbara Bertelsen begået "tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage hende til ansvar", skrev kommissionen.

Men alligevel vurderede Medarbejder- og Kompetencestyrelsen på baggrund tilbage i august 2022 efter en konkret vurdering af sagen at indstillet til, at departementschef i Statsministeriet Barbara Bertelsen tildeles en advarsel. Den advarsel er altså nu trukket tilbage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Medarbejder- og Kompetencestyrelsen med bistand fra Kammeradvokaten vurderer nu, at grundlaget for Minkkommissionens kritik af Barbara Bertelsen er bortfaldet. De mener ikke at Barbara Bertelsen har medvirket til tilsidesættelse af legalitetsprincippet eller sandhedspligten i forbindelse med pressemødet den 4. november 2020 og den efterfølgende opretholdelse heraf, skriver Statsministeriet.

Flere går fri

Afgørelsen i forhold til rigspolitichefen betyder også at andre i minksagen går fri.

Justitsministeriets topchef, departementschef Johan Legarth, går også fri. Han fik en irettesættelse, som er en lidt hårdere kritik end en advarsel, efter Minkkommissionens beretning. Den irettesættelse bliver nu trukket tilbage.

Det gælder også for afdelingschef i Justitsministeriet Anne-Mette Lyhne Jensen, skriver DR Nyheder.

Barbara Bertelsen får en advarsel

Se også:

Barbara Bertelsen får en advarsel

Bertelsen kan ikke lide ordet: fatal

Se også:

Bertelsen kan ikke lide ordet: fatal