Lyt til artiklen:

39 lodsejere samarbejder om naturpleje ved Storå

00:00
Hastighed: ???x
01:52

Abonnementsartikel

En ny hegnslinje langs Storå sikrer 154 hektar naturarealer til stort græsningsprojekt

31 kilometer hegn langs Storå er i fuld gang med at blive sat op, så der inden længe vil være et samlet areal så 154 hektar afgræsningsareal. Arealet skal plejes af Dexter-kvæg fra Oblings Gårdbutik, det skriver Sagro i en pressemeddelelse.

- Det er et helt unikt projekt. Mig bekendt har vi ikke tidligere haft projekter af denne størrelse i Danmark, hvor det er dyreholderene der har taget initiativet, siger Rasmus Filsø Løbner, der er natur- og vildtrådgiver hos SAGRO, om projektet, der er skudt i gang gang langs Storå i kommunerne Ikast-Brande og Herning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Projektet er blevet til i et rigtig godt samarbejde med 39 lodsejere langs Storåen. Lodsejerne kunne se ideen med at gøre noget godt for naturen, og på samme tid producere godt oksekød, siger dyreholder Henrik Obling fra Oblings gårdbutik. En holdning han deler med Karsten Willumsen, fra Kjargaarden, hvis krydsningskvier med tiden vil deltage i afgræsningen, når foråret kommer og græsset gror mere.

Et spørgsmål man tit støder på, når snakken falder på afgræsning, er: Den bedste natur og biodiversitet må da være at finde, når naturen bare passer sig selv. Hvorfor skal kreaturerne blandes ind i det?

- Hvis naturen bare får lov at passe sig selv, er der enkelte arter, der vil klare sig rigtig godt. Men hvis kreaturet kommer forbi i ny og næ og nipper til græsset og holder det hele lidt nede, så bliver der plads til en langt bredere flora og fauna og dermed mulighed for at mange flere planter, insekter og fugle som trives i området, siger Rasmus Filsø Løbner.

Ud over at de 39 lodsejere kan se ideen i projektet, kunne projektet ikke gennemføres uden støtte fra Ikast-Brande kommune og 15. Juni Fonden, som støtter projektet da de ønsker at understøtte bedre biodiversitet og natur langs Storåen.