Lyt til artiklen:

Solcellepark var fyldt med døde eller udmagrede får: Dyrenes Beskyttelse advarer

00:00
Hastighed: ???x
03:52

Abonnementsartikel

Dyrenes Beskyttelse rykkede ud til et nødstedt får i en solcellepark, som viste sig at være fyldt med udmagrede eller døde får. Foreningen har politianmeldt ejeren af dyrene og peger samtidig på særlige faldgruber for dyrevelfærden i solcelleparker

Dyrenes Beskyttelses besøg på en solcellepark på Lolland afslørede en grum dyreværnssag. Fårene, der skulle holde græs nede, viste sig at være voldsomt udsultede. Et får lå dødt med et lam halvt ude af fødselsvejen, mens et andet måtte aflives, da det var for udmattet til at føde. Dyrenes Beskyttelse har politianmeldt ejeren af fårene. Dyrlægen, der blev tilkaldt, er rystet over sagen, det skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

- Jeg har gået rundt i gummistøvler som dyrlæge i 35 år, men det er det værste, jeg har oplevet. Særligt de døde får, der har været for afkræftede til at læmme, og den ligegyldighed, der er udvist over for fårene. Ejeren af dyrene har tjent penge på arealplejen, men har i en længere periode hverken sikret dem foder eller vand, samtidig med at flere var drægtige, siger dyrlæge Inga Stamphøj, der også har anmeldt ejeren af dyrene.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Sagen startede 25. februar, da Dyrenes Beskyttelses kredsformænd, som er frivillige dyrereddere, rykkede ud efter et opkald om et får, der var viklet ind i pigtråd på en mark med solceller på Lolland.

Dyrlæge og politi blev tilkaldt. Fåret blev reddet fri fra hegnstråden, men måtte aflives på grund af skader og dårlige stand. Men det fastklemte får viste sig hurtigt kun at være toppen af isbjerget.

Hver tredje får ved dårligt huld

Sammen med politi, dyrereddere og ejeren af marken gik dyrlægen en runde på grunden. Samtlige 30 får af i alt cirka 100 på marken, der blev undersøgt, var ved meget dårligt huld, skriver organisationen.

Gruppen fandt to får, som er døde under læmning, mens et andet får stadig er i fødsel. Dyrereddere og dyrlæge forløser fåret, men lammet er dødt og ulden på fostret er løsnet, hvilket indikerer, at lammet har været dødt i over 12 timer. Fåret må efterfølgende aflives.

Ifølge Dyrenes Beskyttelse manglede der græs eller anden vegetation til føde til dyrene, men at man ved tilskudsfodring kunne have undgået udsultningen

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dyreredderne fandt da også en del indpakkede baller med wrap på marken, men de havde ifølge dem fået lov at stå og mugne. Samtidig havde dyrene dårlig adgang til vand i en mergelgrav.

Dyrenes Beskyttelse fik fat i ejeren af fårene, som driver en virksomhed med naturpleje. Dagen efter var fårene fodret med hø/wrap af god kvalitet, og der var opsat en murerbalje med vand op. For en del får var det dog for sent, og flere får døde i den efterfølgende uge.

Dyrenes Beskyttelse har anmeldt ejeren af fårene for brud på dyreværnsloven paragraffer om blandt andet forsvarlig behandling af dyr og beskyttelse mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe. Der kan være tale om grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishandling i henhold til dyrevelfærdslovens paragraf 58.

Faldgruber ved får i solcelleparker

Dyrenes Beskyttelse har ikke haft lignende sager med solcelleparker, men opfordrer alle med besætninger af dyr i solcelleparker til at være ekstra grundige med tilsynet med dyrene.

- Det kan være meget vanskeligt at tilse en flok får i en solcellepark, da nogle dyr hurtigt kan skjule sig bag en række af paneler. Derfor kræver det ekstra tilsyn, hvis man skal holde ordentligt øje med dyrenes tilstand. Samtidig kan det være vanskeligt at fange et får, hvis det er sygt eller skadet og har brug for hjælp eller behandling, siger dyrlæge hos Dyrenes Beskyttelse Anders Højgaard Tølbøll.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilsynet med dyrene er ekstra krævende, hvis fårene er drægtige. Her viser eksemplet fra Lolland, hvor galt det kan gå for får, hvor fødslen er kompliceret, fordi et lam har sat sig fast i fødegangen.

Solcelleparker har dog også den fordel, at fårene kan finde skygge i løbet af sommeren.