Lyt til artiklen:

Dansk landbrug vil være verdens grønne fyrtårn

00:00
Hastighed: ???x
03:08

Dansk landbrug anerkender klodens klimaproblemer og er ifølge Landbrug og Fødevarer klar til at gå forrest i klimakampen. Men organisationen minder politikerne om, at det er vigtigt med et globalt perspektiv i klimakampen.

Reaktionen fra Landbrug & Fødevarer kommer i forbindelse med offentliggørelsen af FN's klimapanels sjette hovedrapport om klimaet siden 1990.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Og Landbrug & Fødevarers globale vinkel på problemerne er på linje med IPCC-rapporten, som fastslår, at klima, økosystemer og samfund hænger sammen. Rapporten peger direkte på fødevaresektoren som en af flere vigtige sektorer, hvor der skal ske ændringer.

- Ændringer i fødevaresektoren, elektricitet, transport, industri, bygninger og arealanvendelse kan reducere udledningen af drivhusgasser, konkluderer rapporten.

10 milliarder i 2050

Rapporten fra FN samler en række større dybtgående rapporter med forskellige vinkler på klimaproblematikken, og den er forud for offentliggørelsen gennemgået minutiøst af repræsentanter for næsten 200 lande.

- Den nye IPCC-rapport viser med al tydelighed, hvordan der er behov for handling nu, hvis vi skal begrænse de skader af klimaforandringer, som vi allerede nu ser. Klimaforandringer, stigende pres på naturressourcerne og behovet for at brødføde en global befolkning på 10 milliarder mennesker i 2050 er blandt vor tids største udfordringer. Vi vil i dansk landbrug gå forrest og skabe en fødevareproduktion, som laver globale løsninger på disse problemer, siger Morten Boje Hviid, direktør, Landbrug & Fødevarer.

IPCC-rapporten angiver, at mere end et århundrede med afbrænding af fossile brændstoffer samt ikke-bæredygtig energi- og arealanvendelse har ført til en global opvarmning på 1,1 grader celsius over det før-industrielle niveau. Dette har resulteret i hyppigere og mere intense ekstreme vejrhændelser, der har forårsaget stadig farligere påvirkninger af natur og mennesker i alle regioner i verden, siger sydkoreaneren Hoesung Lee, der er formand for IPCC, Intergovernmental Panel on Climate Change.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udvikling - ikke afvikling

Denne udvikling er Landbrug & Fødevarer indstillet på at medvirke til at bremse.

Morten Boje Hviid fastslår, at den samlede fødevareproduktion står for over en tredjedel af udledningerne, og at en grøn omstilling af fødevareproduktion derfor er nødvendig for at knække klimaudfordringer.

- Men det kræver, at vi udvikler fødevareerhvervet frem for at afvikle det, siger Morten Boje Hviid.

Han fastslår, at Danmark kun står for én promille af verdens samlede udledninger, men at landbruget vil gå forrest i omstillingen.

- Vi har et ansvar og en position, hvor vi kan - og vi vil - være det grønne fyrtårn, som skaber den nødvendige grønne omstilling ikke bare i Danmark, men globalt. Det kræver, at politikerne husker det globale perspektiv i vores danske klimaløsninger. Lad os derfor satse på at udvikle og drive de løsninger som skaber den nødvendige grønne omstilling globalt. Til gavn for klimaet - og til gavn for Danmarks konkurrenceevne og økonomi, lyder Morten Boje Hviids opfordring.