Lyt til artiklen:

L&F: Skattestyrelsen vil gøre generationsskifter sværere

00:00
Hastighed: ???x
02:50

Inden længe forventes Skattestyrelsen at offentliggøre et nyt styresignal, som vil give styrelsen en række muligheder for at fravige plus/minus 15 procent-reglen ved ejendomsoverdragelser, og det vil ramme landbrugets generationsskifter negativt. Det skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

Styresignalet vil fastlægge i hvilke tilfælde skattemyndighederne kan afvige fra hovedreglen om, at man kan overdrage ejendom til nærtstående familie til plus/minus 15 procent af den offentlige ejendomsvurderingen uden, at det får skattemæssige konsekvenser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det betyder, at reglen går fra at være en stort set ufravigelig hovedregel til at have en række undtagelser. Det vil i flere tilfælde kunne gøre generationsskifter dyrere, og det er ifølge L&F dybt problematisk.

- Det er tidligere af Højesteret slået fast, at det er det offentlige, som må bære risikoen ved forkerte ejendomsvurderinger. Med den nye praksis bliver det i stedet borgerne. Det er et uholdbart skridt tilbage, og det vil kunne få store konsekvenser for mange landbrugsvirksomheder, der skal generationsskifte, siger Morten Holm Østergaard, der er erhvervspolitisk chef i Landbrug & Fødevarer.

Flere punkter besværliggør

I udkastet til det nye styresignal nævnes der ifølge L&F flere eksempler på holdepunkter, som kan udgøre en særlig omstændighed, der altså betyder, at plus/minus 15 procent-reglen kan fraviges.

Debatindlæg fra ejendomsmægler: Unge købere bremses

Se også:

Debatindlæg fra ejendomsmægler: Unge købere bremses

Det er blandt andet, hvis der foreligger salgsforhandlinger - herunder udbud og købstilbud. Hvis der foreligger en vurdering af ejendommen - herunder dagsværdi fastlagt i regnskabet, der adskiller sig fra overdragelsessummen. Og hvis der foreligger en underliggende realkreditvurdering, der adskiller sig fra overdragelsessummen.

- Det er problematisk, at for eksempel en underliggende vurdering fra et realkreditinstitut, som ofte foretages bag et skrivebord, kan gøre, at man ikke længere kan overdrage til plus/minus 15 procent af ejendomsvurderingen. Samfundet har brugt milliarder på at udvikle et nyt og mere retvisende ejendomsvurderingssystem. Men med Skattestyrelsens udkast til styresignal kan de - sat på spidsen - fremover se stort på de nye vurderinger og lægge bevisbyrden på borgeren, hvis de er uenige i Vurderingsstyrelsens vurdering. Det er trist i forhold til borgernes retssikkerhed og grotesk i forhold til den investering, som det nye ejendomsvurderingssystem er, siger Morten Holm Østergaard, som påpeger, at ændringen går stik imod regeringsgrundlaget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det hænger på ingen måde sammen, at man administrativt laver en ændring, som uden tvivl er i modstrid med den nye regerings intentioner i regeringsgrundlaget, hvor man netop vil lette generationsskifter ved at nedsætte bo- og gaveafgiften.

Landbrug & Fødevarer forventer ikke, at reglerne om særlige omstændigheder ændres, når de nye ejendomsvurderinger er på plads.