Lyt til artiklen:

L&F: IT-problemer står i vejen for øko-udvikling

00:00
Hastighed: ???x
02:05

En række økologiske landmænd kan ikke få overdraget tilsagn om økologisk investeringsstøtte til et nyt CVR-nummer på grund af IT-mangler i Landbrugsstyrelsen, har styrelsen meddelt.

De meddeler, at de økologiske landmænd vil miste tilskud, hvis de gennemfører skattefri virksomhedsomdannelser, generationsskifte eller af andre grunde skifter CVR-nummer før IT-modulet er klar. Det er en helt urimelig og uholdbar situation, siger Landbrug & Fødevarer, der opfordrer Landbrugsstyrelsen til at finde en praktisk løsning, der ikke sætter udvikling af bedrifterne på hold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det kan ikke være rigtigt at økologer nu igen skal rammes af systemer, der ikke virker. Når man har nogle ordninger, der skal være med til at understøtte udviklingen i økologien, så skal de også virke i praksis, siger Kirsten Lund Jensen, Sektorchef for Økologi, og tilføjer:

Som det er nu, så betyder den manglende IT, at økologiske landmænd, der har fået tilskud til økologiske investeringer, er blokeret fra at generationsskifte, lave skattefri virksomhedsomdannelse eller på anden måde udvikle bedriften uden at miste tilskuddet.

Styrelsen beklager

Landbrugsstyrelsen har i sidste uge skrevet ud til en række landmænd, der har fået tilsagn til økologisk investeringsstøtte i 2021 og som står over for skattefri virksomhedsomdannelser, generationsskifter eller andre typer af omstruktureringer af bedriften.

I mailen står der, ifølge L&F, at de ikke kan få godkendt en overdragelse af tilsagn til et nyt CVR-nummer, så længe Landbrugsstyrelsen ikke har en IT-løsning klar til at behandle det. Løsningen ventes ikke at være klar før "i løbet af sommeren 2023"

Landbrugsstyrelsen slutter beskeden af med en nøgtern meddelelse om, at tilsagn bortfalder, hvis tilsagnshavere gennemfører omstruktureringen uden godkendelse, som altså så ikke kan opnås før IT-modulet er klar. Landbrugsstyrelsen skriver, at det beklages, at de ikke har fremhævet dette væsentlige forhold i de hidtil udsendte nyheder om overdragelser.