Lyt til artiklen:

Nyt værktøj hjælper med integreret ukrudtsbekæmpelse

00:00
Hastighed: ???x
03:36

EU har et mål om at reducere pesticidforbruget med 50 procent inden 2030, og derfor har der i de senere år været fokus på integreret plantebeskyttelse. Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Når det kommer til ukrudt har fokus hovedsageligt været på at forbedre pesticidernes effekt eller at erstatte eller supplere dem med mekaniske behandlinger i marken.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I de sidste fem år har Horizon 2020 projektet IWMPraise gennemført et stort antal forsøg med en bred vifte af metoder, der kan bidrage til integreret ukrudtsbekæmpelse. Dette er sket i et samarbejde mellem forskere, landbrugsrådgivere og producenter af ukrudtsbekæmpelsesudstyr.

- Der er behov for et paradigmeskifte i forhold til, hvordan vi håndterer ukrudt i landbruget. Fokus har alt for længe været på enkelte behandlinger indenfor en enkelt vækstsæson. Der er behov for en mere omfattende tankegang, hvor vi fokuserer på mere end en vækstsæson og dermed flere afgrøder og ukrudtsarter af gangen. Det er det, vi har arbejdet med i IWMPraise de sidste seks år, siger professor Per Kudsk fra Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, der koordinerede IWMPraise projektet.

Praktisk værktøj

Den store effektivitet af herbicider har betydet, at man kan dyrke de samme afgrøder hyppigere uden der kommer mere ukrudt på marken. Inden herbicidernes indtog i landbruget var man nødt til at variere afgrøderne i sædskiftet, da dette er en effektiv måde at undgå opformering af specifikke ukrudtsarter.

Det har over årene skabt en dominans af færre men mere problematiske ukrudtsarter, hvilket igen øger afhængigheden af et efterhånden begrænset udbud af herbicider. Derudover øger den stigende resistens over for herbicider behovet for at bruge alternative metoder til ukrudtsbekæmpelse.

De negative effekter af herbicidforbruget kan modvirkes ved en mere mangfoldig ukrudtsbekæmpelse, der bygger på en bevidst omlægning af bekæmpelsesstrategierne. Det vil ifølge forskerne kræve at der tænkes i langsigtede strategier, som ikke kun har den førstkommende vækstsæsons resultat for øje.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Integreret ukrudtsbekæmpelse er ganske enkelt ikke indført ret mange steder, fordi der ikke har været intuitive værktøjer til at hjælpe landmændene. Det er nemlig kompliceret, når man skifter fra at bruge herbicider til integrerede løsninger. Det kræver mere arbejde og viden, og det kan være svært selv at udvikle den helt rigtige strategi. Vi har derfor skabt et brugervenligt værktøj, der hjælper landmanden med at udforme og gennemføre IWM-strategier i praksis, fortæller seniorrådgiver Mette Sønderskov fra Institut for Agroøkologi.

IWM Tool, som værktøjet hedder, består af fem grupper.

  • Forskellige dyrkningssystemer
  • Valg og etablering af sorter
  • Forvaltning af mark og jordbund
  • Direkte Bekæmpelse
  • Overvågning og evaluering

Brugeren kan så vælge, hvilken type afgrøde man har på marken og hvilken form for ukrudt man ønsker at bekæmpe. Derefter får man et overblik over en række forskellige metoder, der bekæmper ukrudtet på forskellige stadier i deres livscyklus. Hver metode er beskrevet nøje, så de er lette at forstå og implementere.

- Det er et værktøj, hvor man i princippet selv vælger, hvad man er interesseret i at vide mere om, og så finder man forslag til en eller flere løsninger, der kan bygges ind i en ukrudtsbekæmpelsesstrategi. Det er nemt og lige til at gå til, og så er det endda gratis at bruge, fortæller Mette Sønderskov, der fortæller, at forskerne fra Wageningen Universitet, testede værktøjets brugervenlighed på en lille gruppe slutbrugere, da værktøjet blev udviklet, og at gruppen var glade for værktøjet.