Lyt til artiklen:

PFAS-forurening i grundvandet langt mere udbredt end forventet

00:00
Hastighed: ???x
01:09

Abonnementsartikel

Over 100 steder i Danmark er der målt PFAS, der er mindst 100 gange så højt som grænseværdien tillader.

En kortlægning som DR har lavet ud fra regionernes målinger viser, at der er fundet langt flere alvorlige PFAS-forureninger i det danske grundvand, end hidtil beskrevet.

104 steder er der i alt målt over 100 gange så meget PFAS i grundvandet som grænseværdien. 22 af stederne er der målt over 1000 gange så meget PFAS i grundvandet som grænseværdien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg synes det viser, at problemet skal tages alvorligt. På den lange bane betyder det noget for muligheden for at indvinde grundvand fremadrettet, så derfor skal vi helst ikke have for stor del af grundvandsmagasinet forurenet, siger Bjarne Strobel, der er grundvandsforsker og lektor i miljøkemi på Københavns Universitet til DR

L&F: Landmænd er nervøse for PFAS fra spildevandsslam

Se også:

L&F: Landmænd er nervøse for PFAS fra spildevandsslam

Han understreger, at vandværkerne løbende tester for PFAS, og at det indtil nu er relativt få vandværker, der har fundet PFAS over grænseværdierne i selve drikkevandet.

De høje målinger er især fundet ved tidligere og nuværende brandøvelsespladser, lossepladser og grunde, hvor der har været industri, der har brugt PFAS-kemikalier.