Lyt til artiklen:

Præcis diagnose betyder lavere medicinforbrug til svin

00:00
Hastighed: ???x
02:13

Især dyrlægerne har strammet op, når de stiller diagnoser og udskriver medicin. Det viser en stikprøvekontrol af flokbehandling i svinebesætninger, som Fødevarestyrelsen har gennemført.

Når nye smågrise bliver flyttet fra so-gangen til stalden, opstår der risiko for sygdomssmitte i hele flokken, som landmanden behandler ved at give hele flokken antibiotika.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Flokbehandling kan være nødvendig for at undgå sygdom og smerter hos dyrene, men både dyrlægen og landmanden skal nøje registrere, hvilken medicin de giver og hvorfor, siger kontorchef i Fødevarestyrelsen Christian Strøyer.

- En præcis diagnose og behandlingsplan er en forudsætning for at landmanden kan holde forbruget af medicin nede, og dermed begrænse risikoen for at bakterierne bliver resistente over for antibiotika, siger kontorchefen i Fødevarestyrelsen.

Sanktioner for brud

Dyrlægerne har gjort store fremskridt fra 2019 til 2021, hvor antallet af dyrlæger, som fik sanktioner for brud på reglerne om flokbehandling, faldt fra 31 pct. til 13 pct.

- Overtrædelser hos mere end hver tiende dyrlæge er stadig for meget. Men det er et fremskridt, at flere dyrlæger har leveret bedre diagnoser og mere præcise anvisninger til landmændene om, hvordan dyrene skal medicineres. Det er et vigtigt skridt i at få landmændene til at følge trop. Landmændene er blevet en smule bedre til at følge reglerne, men de er desværre stadig langt fra målet, når mere end hver fjerde, får en sanktion, siger Christian Strøyer.

I den seneste kontrolkampagne fik 28 procent af landmændene sanktioner for at have overtrådt reglerne mod 36 procent i 2019. Dyrlægerne har primært fået sanktioner for mangelfuld prøveudtagning og diagnostisk, mens landmændene primært har fået sanktioner for manglende registrering af medicinforbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbrugsorganisationerne har udviklet nye digitale værktøjer til landmændene, som skal lette deres registrering af medicinforbrug i blandt andet flokbehandlinger, så derfor vil Fødevarestyrelsen have ekstra fokus på, hvordan landmændene registrerer medicinforbrug og behandlingsforløb.

Læs rapporten om kontrolkampagnen her.