Lyt til artiklen:

Nye EU-regler: Få mindst 1900 kroner pr. hektar

00:00
Hastighed: ???x
02:22

Har du som ejer af et nedlagt landbrug, et hobbylandbrug eller lignende med under ti hektar sørget for at få søgt om EU-tilskud? Det er vigtigt at få gjort, for selvom man blot har to hektar jord, kan man være berettiget til tusindvis af kroner i tilskud, det skriver Velas.

For mange indehavere af små landbrug vil det imidlertid være en kompliceret affære at søge om EU-tilskud og i det hele taget holde sig ajour med de nye regler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det kræver mange lange aftener at sætte sig ind i reglerne fra EU, og i det hele taget at finde ud af, om man er berettiget til støtte, siger Ole Møller Hansen, som er afdelingsleder fra Planteavl i Velas Søften.

Ved årsskiftet trådte en ny EU-reform i kraft, som betyder, at betingelserne for at få EU-tilskud har ændret sig.

- Man må ikke gå glip af støtten, fordi man ikke er opmærksom på de nye regler, siger Ole Møller Hansen.

Nu skal man have en vis mængde brak, for overhovedet at være berettiget til støtte, med mindre hele arealet er permanent græs. Samtidig betyder forskellige bio-ordninger, at man kan få mere i tilskud til arealer med grønne tiltag.

For eksempel til græsmarker, der har ligget i flere år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Går glip af ekstra støtte

Når nye regler træder i kraft, er der særlig grund til at skærpe opmærksomheden, for det, som gav støtte sidste år, giver ikke nødvendigvis støtte i år

- Hvis man såede sin jord til i efteråret, og et krav nu er, at man skal have brak, betyder det, at man kan blive ramt af en sanktion. Derfor kan det være, at man skal til at gøre noget andet, fordi betingelserne har ændret sig, siger Ole Møller Hansen.

Som udgangspunkt får man 1900 kroner pr. hektar i EU-tilskud, men man kan sagtens være berettiget til mere.

- Har man eksempelvis mere brak, end kravene tilsiger, kan man få mere i støtte fra EU, og det er derfor vigtigt, at man kender de nye regler, siger Ole Møller Hansen.

For at hjælpe jordbrugere med under ti hektar med at få søgt de rigtige EU-tilskud, afholder Velas EU-caféer i marts og april, hvor jordbrugere med under ti hektar kan få konsulenters hjælp til at udfylde og indsende ansøgninger til EU, når det gælder arealstøtte, støtte til pleje af græs- og naturarealer og til skovrejsning.