Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
L&F: Landmænd er nervøse for PFAS fra spildevandsslam
Flere tusinde tons spildevandsslam bliver hvert år brugt som gødning i danske landbrug, og det er ganske lovligt ifølge gødskningslovgivning og regler.
Men efter der er kommet fokus på, at slammet kan være forurenet med PFAS-stoffer, så er brugen af spildevandsslam blevet et ømtåleligt emne. Det siger viceformand i Landbrug & Fødevarer, Thor Gunnar Kofoed, til Avisen Danmark
- Det er da noget, som alle hvisker om. Man er frygtelig nervøs. Landmændene frygter, at der uden deres viden pludselig findes noget hos dem. Vi får mange opringninger fra landmænd, som ikke ved, hvad de skal gøre, hvis de har mistanke om for høje PFAS-værdier, siger han til avisen.
I efteråret 2021 indførte Miljøstyrelsen en foreløbig vejledende grænseværdi for PFAS i spildevandet, og i går udgav styrelsen en ny rapport om risikovurderingen af PFAS i spildevandsslam. Rapporten skal indgå i arbejdet med at fastsætte grænseværdien for PFAS i spildevandsslam til jordbrugsformål.
Rapporten foreslår grænseværdier på 15 µg/kg tørstof for PFAS4 og 50 µg/kg tørstof for PFAS22.
Ifølge Avisen Danmark efterlyser vicedirektøren hos Landbrug & Fødevarer klare regler, så landmændene ikke straffes for at have for høje PFAS-værdier, når forureningen stammer fra slam.
- Det bliver sindssygt dyrt for samfundet, hvis al slammet skal brændes af i stedet, men det er jeg kold overfor, for hvis landmanden ikke kan få lov til at dyrke sine afgrøder, fordi han har kørt slam ud, så hænger det jo ikke sammen, siger Thor Gunnar Kofoed.
Ifølge Avisen Danmark bliver omkring 2/3 af alt spildevandsslam i Danmark brugt som organisk gødning på landbrugsjord.
En oversigt fra Landbrugsstyrelsen viser, at det især er på Vestsjælland og i Øst- og Sønderjylland, at der bliver brugt spildevandsslam som gødning på markerne.