Lyt til artiklen:

Fald i eksporten af grisekød fra EU

00:00
Hastighed: ???x
01:31

I 2022 faldt eksporten af grisekød fra EU med 17 procent, det viser tal fra EU Kommissionen ifølge Markedsnyt for Grisekød fra Landbrug & Fødevarer.

Faldet skyldes en mindre eksport til Kina, som trods øget eksport til en række andre asiatiske markeder og Australien og Ukraine ikke har kunne udlignes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Et fald i import fra Kina og Vietnam kan ikke udlignes af stigninger andre steder i Asien. Foto: Markedsnyt for grisekød

Samtidig er det alle dele af EU-27 der oplever fald i eksporten. Vigtigt er at bemærke, at eksport er opgjort i produktvægt mens eksporten også er opgjort uden Storbritannien.

rich-media-3
Alle lande oplevede fald i eksporten fra 2021 til 2022. Foto: Markedsnyt for Grisekød

Toppede i 2021

Markedsnyt bringer også et diagram, der viser den kvartalsvise udvikling i eksporten fra 2020 til 2022 fordelt mellem Kina og øvrige markeder. Også her ses det tydeligt, at eksporten til Kina er faldet siden første kvartal 2021, hvor den toppede efter en periode med øget eksport på grund af afrikansk svinepest.

Dog ses mindre stigninger i eksporten til Kina i de sidste kvartaler af 2022. Det er dog midlertidige stigninger, skriver Markedsnyt, som forventer et fald i både den samlede eksport fra EU og eksporten til Kina når første kvartal af 2023 offentliggøres.

Det noteres samtidig at det er eksporten af traditionelle udskæringer til Kina, der svinger fra kvartal til kvartal, hvorimod eksporten af biprodukter til Kina er mere stabil.

rich-media-4
Grafik: Markedsnyt for Grisekød.