Lyt til artiklen:

Fødevarepriserne i Danmark har generelt fulgt udlandets

00:00
Hastighed: ???x
01:50

Forbrugerpriserne i Danmark har de senere år fulgt prisudviklingen i Holland, Sverige og Tyskland. Ser man på virksomhedernes bruttoavancer, så viser de i 2022 ikke tegn på at være generelt stigende bortset fra søtransport og dele af forsyningssektoren. Det fremgår af notatet "Status for prisovervågning", som er en orientering til erhvervsministeren fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vil forsætte med at overvåge prisudviklingen i Danmark og bidrage til arbejdet i regeringens Forum for Forbrugerpriser.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Notatet vil indgå i drøftelserne på det kommende møde i forummet, hvor der deltager repræsentanter fra forbruger- og erhvervsorganisationer.

Prisovervågning

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen blev af den tidligere erhvervsminister bedt om at skærpe prisovervågningen med særlig fokus på smør- og gaspriserne. Siden er priserne på både smør og gas faldet, og på årsbasis har de udviklet sig nogenlunde som i de sammenlignelige lande.

For gas er der observeret relativt høje danske prisstigninger frem til og med oktober 2022, hvilket dog blandt andet kan forklares med forskelle i landenes opgørelsesmetoder.

Generelt har prisniveauet været højere i Danmark end i EU igennem en årrække, også efter der er korrigeret for forskelle i moms, afgifter og velstand. Det skyldes især relativt høje danske priser på tjenesteydelser.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har også undersøgt, om tidligere perioder med kraftige stigninger i fødevarepriserne har givet anledning til højere overskud hos supermarkeder og fødevareproducenter. Det er der ingen systematisk tendens til.