Lyt til artiklen:

Ny pumpe etableret med tilskud sparer diesel og CO2

00:00
Hastighed: ???x
03:12

Ved Lem ikke langt fra Ringkøbing ligger landbruget Holmager. Landbrugeet tæller 25 ansatte, to ejere og 4.300 søer i smågrise-produktionen. Og så er der 1.250 hektar marker, der dyrkes med korn til foder smat kartofler, frøgræs og majs.

Cirka 20 kilometer fra gården ligger marker, der tidligere blev vandet med en dieseldrevet pumpe og vand fra en afvandingskanal. Men med hjælp fra Erhvervspuljen er dieselpumpen sendt på pension til fordel for en eldrevet pumpe. Det har reduceret forbruget af diesel betydeligt for Holmager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som noget nyt er den eldrevne pumpe også placeret på en mark, hvor der er lavet en boring, der kan pumpes vand fra. Det sikrer, at vandet er helt rent og uden urenheder, der tidligere satte sig i den dieseldrevne pumpe og skabte problemer

Den nye pumpe kræver desuden mindre vedligehold og er også arbejdsbesparende, fordi der ikke længere skal fyldes brændstof på. Det sparer ejerne for en del transporttid.

Støtte fra Erhvervspuljen

På Holmager så man ingen grund til ikke at udnytte Erhvervspuljen, når den nu er oprettet til formålet.

-Vi regner med at kunne spare en hel del, fordi den eldrevne pumpe er mere effektiv. Strømprisen har selvfølgelig været lidt af en joker, fordi priserne pludselig steg, men det samme skete jo for priserne på diesel, der også er steget kraftigt, siger den ene af de to ejere, Esben Olesen.

rich-media-3
Esben Olesen kontaktede et rådgivningsfirma med særlig fokus på støtteordninger til landbruget, da han skulle have udskiftet sin markvandingspumpe. Foto: Energistyrelsen

- Det var en investering, vi kunne se en god idé i at lave, og så var tilskuddet ligesom det sidste skub, der skulle til for at få det gjort, konstaterer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stor besparelse

Den nye eldrevne pumpe stod først klar i august 2022, og der var det slut med at vande markerne.

Men når det sker i år, kan Holmager se frem til en gedigen besparelse på energiforbruget.

For ejerne satte muligheden for tilskud fart på en udvikling, som jorden allerede var gødet for.

- Det var dyrt i diesel, og vi var trætte af det system, vi havde før. Derfor var tilskuddet fra Erhvervspuljen en ekstra hjælp til at få det gjort, forklarer Esben Olesen.

Esben Olesen og hans medejer af Holmager driver et konventionelt landbrug, og det har ikke været overvejelser om en grønnere profil, der fik dem til at søge Erhvervspuljen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nej, det ville nok være at stramme den, for det har ikke været vores største fokus, men det er en fin lille bonus, siger han.

En artikel om konvertering og tilskud fik Esben Olesen til at kontakte et rådgivningsfirma med særlig fokus på støtteordninger til landbruget.

Den eksterne rådgiver har stået for ansøgningsprocessen, og Esben Olesen har udelukkende skullet finde oplysninger om den gamle pumpe.

- Han var godt inde i tingene, og man kunne fornemme, at de i rådgivningsfirmaet havde erfaring, for da de først havde fået de informationer, de skulle bruge, kørte det stort set af sig selv, siger Esben Olesen.

Selvom en del af tilskuddet ender med at gå til rådgiveren, anbefaler han gerne andre at gøre det samme, fordi det letter processen fra ansøgning til tilskud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Det var dyrt i diesel, og vi var trætte af det system, vi havde før. Derfor var tilskuddet fra Erhvervspuljen en ekstra hjælp til at få det gjort.

rich-media-8
Esben Olesen og hans medejer er glade for puljen, som gav dem det sidste skub. Foto: Energistyrelsen