Lyt til artiklen:

Ny biostimulant skal minimere skader i roerne

00:00
Hastighed: ???x
03:53

Syngenta lancerer Megafol, der er en ny biostimulant udviklet til at genoprette væksten i afgrøder efter sprøjteskader.

Midlet har ifølge virksomheden vist gode resultater ved at reducere afgrødeskader i de danske roemarker i 2022 og lanceres derfor allerede til sæsonen 2023. Det skriver Syngenta i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Midlet minimerer ifølge virksomheden sprøjteskader og øger plantedækket i roer ved at genopbygge afgrøden efter skader, der kan opstå på baggrund af herbicidbehandlinger.

- Når vi sprøjter mod ukrudt, påvirker vi, med de tilgængelige produkter, også selve roen. Det er den påvirkning på roen, Megafol modvirker. Med begrænsede handlemuligheder er den typiske strategi i roedyrkning ofte kendetegnet af et kompromis mellem tilstrækkelig brug af herbicider og minimering af sprøjteskader. Med Megafol kan vi dog beviseligt mindske sprøjteskaderne, uden at gå på kompromis med effekten mod de bredbladede ukrudtsarter der er dominerende i roemarker, siger Henrik Ryberg, der er planteavlskonsulent hos Syngenta Nordic.

- Vi ser et tydeligt større plantedække ved at tilføre Megafol til ukrudtssprøjtning i roer, da midlet er med til at genoprette væksten efter herbicidbehandlingen hurtigere. Vores resultater viser betydeligt større plantedække få dage efter ukrudtsbehandling og en stigning på op til 1400 kg pr. hektar i sukkerudbytte.

Megafol er en flydende biostimulant, der kan iblandes alle kendte ukrudtsmidler og almindeligt anvendte olier. Der skal anvendes en til to liter Megafol pr. hektar i 100-300 liter vand pr. hektar.

- Vi markedsfører nu midlet til roedyrkere, fordi vi har set rigtig gode resultater i sidste års forsøg, og fordi de typisk anvender midler som clomazon og ethofumesat, der har risiko for at være hårde ved afgrøderne og volde skade. Ved at iblande to liter pr. hektar Megafol i ukrudtsbehandlinger kan man sikre sine afgrøder mod de markante skader, der kan opstå, siger Henrik Ryberg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nyudviklet biostimulant

Megafol er det første middel, der lanceres på det danske marked, der er udviklet på baggrund af den teknikken Geapower. Det er udviklet af biostimulant-producenten Valagro, som Syngenta opkøbte i 2020. Geapower er en metode til systematisk udvælgelse og skånsom ekstraktion af biologisk aktive stoffer.

- Med Geapower har vi et koncept, der gør det muligt for os aktivt at afsøge, hvilke DNA-sekvenser i eksempelvis alger, der har de gavnlige naturlige effekter, der er behov for i fremtidens landbrug. I takt med, at vi får mere viden om plantestress og afgrødeskader, kan vi med teknikken målrette vores søgning efter de specifikke biologiske effekter, vi ønsker at overføre, og det er Megafol det første eksempel på, siger Henrik Ryberg.

Testes i flere afgrøder

Megafol er godkendt til brug i alle afgrøder, og Syngenta vil i det kommende år og sæsoner teste produktets værdi i andre afgrøder. I forsøgene, der er foretaget hidtil, er der ifølge Syngenta ikke set en nedsat effekt af herbiciderne ved tilsætning af Megafol på de almindelige ukrudstarter hvidmelet gåsefod, snerlepilurt, vejpileurt, lugtløs kamille og spildraps. I de kommende år, vil der yderligere udføres forsøg ved sprøjtninger mod andre ukrudtsarter i blandt andet kornafgrøder.

- Vi ser et stort potentiale i Megafol, og vi regner med, at der kan være resultater at hente i eksempelvis spinat og muligvis også i de klassiske kornafgrøder. Dog skal vi teste anvendelsen yderligere for at finde ud af, hvor der er værdi i brugen af midlet. Ved roedyrkningen så vi at Megafol ikke nedsatte effekten af ukrudtsbekæmpelsen mod det bredbladede ukrudt, og vi skal sikre, at denne effekt også gør sig gældende i andre afgrøder, hvor det er andre typer ukrudt, der er dominerende, fortæller Henrik Ryberg.