Lyt til artiklen:

L&F: Klimarådets anbefalinger mangler vigtige nuancer

00:00
Hastighed: ???x
02:36

Tab af danske arbejdspladser, udflytning af landbrug- og fødevareproduktion til udlandet og færre muligheder for at videreudvikle innovative og bæredygtige løsninger kan blive konsekvenserne, hvis vi i Danmark følger de anbefalinger, som Klimarådet kommer med i deres årlige statusrapport.

Det skriver Landbrug og Fødevarer i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klimarådet peger i deres nye rapport på en ensartet, høj CO2-afgift, der vil betyde afvikling af dansk fødevareproduktion. SVM-regeringen har ellers lagt en helt anden linje i regeringsgrundlaget og sagt meget klart, at en CO2-afgift på landbrugets biologiske processer ikke må skade konkurrenceevnen, og det er heldigvis en helt anden linje end Klimarådets.

Klimaråd: Usikkert om CO2-afgift ikke vil skade konkurrenceevnen

Se også:

Klimaråd: Usikkert om CO2-afgift ikke vil skade konkurrenceevnen

- Afvikling af produktionen er ikke vejen frem. Det er udvikling derimod, for vi bliver flere mennesker i verden, og forbruget af fødevarer stiger. Vi både kan og vil levere på de grønne løsninger, men ved en høj, ensartet CO2-afgift vil der komme en konkursbølge, ske tab for den finansielle sektor, tab af arbejdspladser og en skævvridning mellem land og by, siger klimadirektør i Landbrug & Fødevarer, Niels Peter Nørring, i pressemeddelelsen.

- I stedet for en høj, ensartet CO2-afgift ønsker vi, at man sætter ind med at udvikle nye teknologier og udbrede de eksisterende, ligesom vi skal sikre, at der ikke er barrierer for udrulning af den grønne omstilling. Blandt andet skal barriererne for udtagning af lavbundsarealerne nedbrydes, og farten for udtagningen sættes op, som Klimarådet også selv foreslår, siger han.

Derudover konkluderer Klimarådet i statusrapporten, at det ikke er anskueliggjort, at regeringens klimaindsats vil sikre opfyldelse af 70 procentsmålet blandt andet med henvisning til landbrugsområdet.

Bæredygtigt Landbrug: Klimarådet lever i en osteklokke

Se også:

Bæredygtigt Landbrug: Klimarådet lever i en osteklokke

Landbrug & Fødevarer er uforstående over for, at Klimarådet ikke medregner udviklingssporet i landbrugsaftalen på i alt fem millioner ton.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi arbejder i landbruget og hele fødevaresektoren på at nå de fem millioner ton og dermed opfylde det bindende reduktionsmål for land- og skovbrugssektorens drivhusgasudledninger på 55 til 65 procent i 2023 i forhold til udledningen i 1990.

- Klimarådet har en forsimplet tilgang til et globalt spørgsmål. Både i Danmark og på verdensmarkedet er der efterspørgsel efter både animalske og plantebaserede produkter, og opgaven for os er at udvikle alle sektorer fremadrettet - ikke at stoppe med at producere herhjemme, siger Niels Peter Nørring.