Lyt til artiklen:

Maskinstation har kørt baglæns i et år - effektiviteten er steget

00:00
Hastighed: ???x
04:37

På markerne mellem Grindsted og Billund bliver der dyrket mange kartofler. Den sandede jord i området gør, at forholdene er særdeles gunstige til netop kartoffelproduktion, og Hjortlund Landbrug bruger derfor mange timer i de lokale kartoffelmarker - både når der skal køres med stenstrenglæggeren og når der tages kartofler op, Det skriver Agco i en pressemeddelelse.

Arbejdet med kartoflerne er hårdt for de otte ansatte på Hjortlund Landbrug, da det ofte betyder mange timer i en uhensigtsmæssig arbejdsstilling, når der skal holdes øje med redskabet ud af bagruden. Derfor blev indehaveren af Hjortlund Landbrug, Torben Jakobsen, særligt interesseret da han til en demo-dag i 2021 fandt ud af, at Valtra kan leveres med TwinTrac - en vendbar førerplads, der gør det nemmere at arbejde bagudrettet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi afholdte en demo-dag sammen med Grimme og Valtra, og der så jeg for første gang en Valtra med TwinTrac. Jeg kunne med det samme se, at det var virkelig smart og meget velegnet til vores mange opgaver med kartofler, fortæller indehaver af Hjortlund Landbrug, Torben Jakobsen.

Derefter gik der ikke lang tid før den første Valtra med TwinTrac blev leveret til maskinstationen ved Grindsted.

Nemt at bruge

Torben Jakobsen kunne hurtigt konstatere, at systemet er meget nemt at anvende, og derfor et meget brugbart system, særligt når traktoren skal bruges af forskellige medarbejdere.

- Jeg observerede at flere nybegyndere, som jeg selv, lynhurtigt kunne finde ud af at bruge systemet. I løbet af bare en halv time var vi i gang. Efter den demo var jeg slet ikke i tvivl om, at jeg også skulle have mig en Valtra med TwinTrac, fortæller Torben Jacobsen, der forklarer, at man blot skal dreje hele sædet inklusiv armlæn 180 grader, for at kunne arbejde bagudrettet - heromme finder man et ekstra rat samt pedaler.

- Det er gået supernemt for mine medarbejdere at lære systemet at kende. Og vi oplever også, at vi er blevet langt mere effektive, fordi fokus kan være 100 procent på redskabet, når vi for eksempel kører med stenstrenglæggeren. Det betyder at vi kan nå flere hektar på en dag samtidig med at vi ikke får ondt i ryggen, forklarer Torben Jakobsen, og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når vi tager kartofler op, bruger vi desuden Valtra Guide autostyring. Kombinationen af TwinTrac og Valtra Guide gør vores opgave i kabinen meget nemmere, og vi oplever, at vi er mere effektive, fordi vi undgår et vrid i kroppen samtidig med at GPS'en sørger for, at vi automatisk holder linjen, forklarer han.

Forbedrede vilkår for de ansatte

Både effektiviteten og brugervenligheden er noget Torben Jakobsen sætter stor pris på, men for ham er det også meget væsentligt, at funktionen forbedrer arbejdsvilkårene hos de ansatte på Hjortlund Landbrug.

- For mine medarbejdere er maskinerne deres arbejdsplads, og de bruger mange timer i traktoren hver dag. Derfor er det også vigtigt, at de har gode arbejdsvilkår, der forebygger, at de får ondt i ryg og nakke. De to måneder i foråret hvor vi arbejder intenst med kartoflerne sætter sine spor, og derfor er jeg bare så tilfreds med, at vi har fået TwinTrac, fortæller Torben Jacobsen.

- Jeg synes, at systemet er virkeligt smart, og det var ikke mindst muligheden for at få en forbedret arbejdsstilling, der var udslagsgivende for mit køb, og heldigvis viste det sig også, at mine medarbejdere er virkelig glade for systemet. Nu har vi snart kørt med det i et år, og vi kan slet ikke undvære det.

rich-media-3
Med TwinTrac kan førerpladsen vendes 180 grader. Det giver et langt bedre udsyn til redskabet og er mere skånsomt for krop og nakke. Foto: Agco.

Byttede ny traktor til to med TwinTrac

Da Valtra i foråret 2021 afholdt demo-dagen ude hos Torben Jakobsen, havde han netop købt en helt ny Valtra T235D uden TwinTrac hos Valtec i Gravens. Selvom han var glad for sin nyindkøbte traktor, kunne han alligevel godt se fidusen i at bytte den ud med en ny traktor med TwinTrac. Faktisk byttede han den ud med hele to styks.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har altid to eller tre mand, der kører i kartoffelmarkerne. Jeg var slet ikke i tvivl om, at det ville blive en kæmpe fornøjelse for mine medarbejdere, så jeg kunne godt se, at jeg blev nødt til at købe to for at give alle lige gode arbejdsforhold, fortæller indehaveren.

Selvom Torben Jakobsen tidligere primært har kørt i et andet traktormærke, er Valtra nu for alvor ved at vinde indpas i maskinparken, og han går allerede og venter på at den næste bliver leveret.

- Jeg har købt en helt ny Q305 fra Valtra - naturligvis også med TwinTrac. Jeg købte den som en af de allerførste i Danmark, efter den blev lanceret i 2022, så nu glæder jeg mig virkelig til at få den leveret, så den kan komme i kartoffelmarkerne til foråret, slutter Torben Jakobsen.