Abonnementsartikel

Man bør undgå at fodre med halm, der har ligget for længe på skår. I værste fald kan det få fatale konsekvenser for dyrene.

Det understreger Rudolf Thøgersen, Dansk Kvæg, Jørgen Steen Agerholm, lektor, dr. med.vet. ved Københavns Universitet og Jens Andersen, dyrlæge, Ans Kvægpraksis ApS via landmand.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De fremhæver et uheldigt tilfælde fra sidste år, hvor en østjysk mælkeproducent pludselig mistede syv kvier og en goldko i løbet af en uges tid.

Efter få dage med høj feber og ingen specifikke symptomer døde dyrene. Organerne fra to af kvierne blev undersøgt, og her blev en udbredt svampeinfektion afsløret. Infektionen stammede efter alt at dømme fra formaverne.

- Smittekilden viste sig at være hvedehalm, som var inficeret af skimmelsvampe. Halmen var bjærget tør, men havde ligget på skår i omkring 14 dage, hvor den havde fået regn og var blevet vendt flere gange, fortæller Rudolf Thøgersen, Jørgen Steen Agerholm og Jens Andersen.

Trekløveret bemærker, at det sandsynligvis er sjældent, at kvæg bliver inficeret af skimmelsvampe med spredning til flere organer. Men de understreger, at det østjyske tilfælde afspejler, hvor alvorligt et problem, man kan stå med, hvis det sker.

- Man bør derfor undgå at fodre med halm, der har ligget meget lang tid på skår, selv om det er bjærget tørt og tilsyneladende ser ud til at være i orden, pointerer de.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Trekløveret anbefaler dog ikke generelle analyser af halmen for skimmelsvampe, da der altid vil være forskellige skimmelsvampe tilstede.

- Hvis man vil analysere halmen, skal man have skimmelsvampe identificeret, hvilket kun kan foretages af meget specialiserede laboratorier. En analyse af halmen vil dog ikke kunne give nogen garanti for, at der ikke findes farlige skimmelsvampe i halmen, lyder det fra Rudolf Thøgersen, Jørgen Steen Agerholm og Jens Andersen.