Lyt til artiklen:

Stadig 30 ulve i Danmark

00:00
Hastighed: ???x
02:16

Forskere vurderer, at der i 3. kvartal 2022 har befundet sig omkring 16 voksne ulve, samt to nye ungekuld på mindst seks og otte årsunger i Danmark, det viser et statusnotat fra Naturhistorisk Museum Aarhus og DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet, der sammen står for overvågningen af ulve i Danmark.

Af de 16 voksne ulve, var de ni immigranter og syv danskfødte. De var fordelt på tre par, fem stationære ulve, og fem strejfdyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Siden begyndelsen af den nationale ulveovervågning har der hvert år været en tilvækst i antallet af fund, og det særligt fra og med 2022.

Alene i 3. kvartal 2022 er i alt 1.376 fund af ulv eller formodet ulv blevet tilføjet i den nationale database. Det skyldes en kombination af flere ulve, en øget overvågningsindsat af ynglende ulvepar, samt forbedrede tekniske metoder (især kvalitet af vildtkameraer) som fører til at en større andel fund kan erklæres som sikre fremfor sandsynlige eller mulige.

Døde, forsvundne og udvandrede ulve

I Danmark er der til dato registreret 38 forskellige ulveindivider med kendt genotype: 20 er indvandret fra Tyskland og 18 er danskfødte. Det er ulvenes genetiske profiler, som muliggør en kortlægning af deres familiære tilhørsforhold i den centraleuropæiske lavlandsbestand.

Det er ligeledes den genetiske profil, der gør det muligt at følge de voksnes individers vandringer mellem Tyskland og Danmark og tilsvarende følge flere af de danskfødte ulves vandring fra deres fødested til Tyskland. Hvis en ulv forlader Danmark, kan registrerede fund syd for grænsen fortsat følges i det Centraleuropæiske ulveregister, skriver Ulveatlas.

I opgørelsen afsluttet i februar 2023 er tre af de 38 ulve med kendt genotype dokumenteret døde i Danmark - én død af sygdom, én skudt ulovligt og én dræbt af bil, fem er udvandret til Tyskland (tre af disse blev siden dræbt af bil), og 14 har været borte i mere end ét år efter sidst at være registreret i Danmark. Disse regnes som forsvundne, dvs. døde uden kendt årsag.