Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Landbruget skal angribe med facts
Dansk landbrug, og især griseproduktionen har store muligheder foran sig. Hvis ellers man griber muligheden, og går i brechen med fakta. Det er budskabet fra Tom Axelgaard, grundlægger og ejer af Axzon, konsul for Ukraine i Danmark, og generalsekretær for Danish Farmers Abroad.
Budskabet kom til et arrangement i Danish Pig Academy hos Aco Funki i Herning torsdag. Her fortalte Tom Axelgaard om den rejse han sammen med Goodvalley har været på, og hvad den danske mentalitet giver til landbruget.
- Når en dansk landmand kører ud om morgenen med gylle, så tænker han på, hvor mange ture han kan få ind inden middag. Vi tænker hele tiden i at effektivisere, og det betyder at vi er de bedste til at producere, siger Tom Axelgaard.
Da han kom til Polen og siden Ukraine med Goodvalley var det med et mål om at indføre den danske mentalitet, og dermed højne effektiviteten og løfte landbruget i den tidligere østblok.
- Og nu kan vi måle os med de ti procent bedste producenter i Danmark, siger han.
Og det er netop evnen til at producere så effektivt som muligt, som landbruget nu skal udover stepperne med.
- Jeg har lavet en tænketank, Farm Vision, og det er med det formål at vi skal have genskabt respekten for dansk landbrug og griseproduktion. Den respekt vi havde i de 25 år efter krigen. Der hvor befolkningen havde tilknytning til og forstod og havde respekt for landbruget. Den forsvandt da vi kom i EU. EU var en fantastisk mulighed med det store, frie marked, og vi var klar! Men vi greb det forkert an, siger Tom Axelgaard.
Havde ikke respekt
Han husker hvordan man dengang tænkte, at hvis man ikke havde økonomi i 100 køer, så skulle man bare have 200. Og selv husker han, hvordan han som fodermester på en gård i det sønderjyske har været med til at bringe gylle ud i tide og utide, uden hensyn til miljø og natur.
- Og det var noget svineri. Vi havde ingen tanker for, hvad intensivering af animalsk produktion gjorde ved miljøet. Nu er der god balance i hvor mange dyr vi producerer, og vi har god jord og klima, vi mangler bare lidt protein, siger Tom Axelgaard.
Siden da har dansk landbrug i dén grad gået forrest med effektiviseringer på alle ledder og kanter. Og netop dét kan vise sig at være det bedste våben for landbruget.
- Vi skal bare ud med facts! Og det har vi mulighed for med klimadebatten. Den anden dag kunne jeg læse i Maskinbladet at Concito konkluderer, at der ikke er stor forskel på at spise grisekød eller en vegetarisk kost. De forstår det, Tænketanken Frej forstår det. At vi i Danmark kan gøre det rigtigt på grund af effektiviteten, lyder det fra Tom Axelgaard.
I 2013 undersøgte Goodvalley, hvad deres udledninger var pr kilo kød, hele vejen fra mark og til det kom ud af deres polske slagtei. Svaret var 2,16 kilo CO2 pr. kilo kød.
- Ved at nedlægge produktionen, der repræsenterer den laveste udledning, giver man plads til højeste udledning. Og det er fuldstændigt gak i låget. Det skal give os vilje og energi til at der er noget at gøre. Tænk hvis alle kom ned på laveste udledning?, mener Tom Axelgaard, med henvisning til hele debatten om CO2-afgifter og udflytning af dansk landbrug.
- I 2050 vil der kun være 1500 kvadratmeter landbrugsjord pr. person, og samtidig skal vi så producere mere ekstensivt. Det er skørt, og det kommer vi kun igennem med ved at bombardere med facts. Hvis vi håndterer det rigtigt, og kommer foran og angriber fremfor at forsvare os selv. Så har vi en chance for at gøre noget ved det, lyder opfordringen fra Tom Axelgaard.