Lyt til artiklen:

Skræddersyet sikkerhedspakke til håndtering af gylle

00:00
Hastighed: ???x
03:33

Håndtering af gylle er blandt de farligste opgaver i landbruget, og tre store spillere går derfor sammen i en ny alliance og lancerer et tiltag, der skal bekæmpe de livsfarlige situationer hos danske landmænd. Få også en checkliste med ni indsatser til at undgå ulykker med gyllegas.

Tre store aktører inden for landbruget går nu sammen og intensiverer kampen mod en udfordring, der hvert år koster menneskeliv, nemlig ulykker og arbejdsskader som direkte følge af giftige gyllegasser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Seges Innovation, rådgivningsvirksomheden Byggeri &Teknik og forsikringsselskabet Topdanmark har skabt en ny sikkerhedspakke med navnet "Better safe than slurry", som er skræddersyet til at hjælpe landmænd og ansatte, der håndterer gylle, skriver TopDanmark i en pressemeddelelse.

Pakken er sammensat med afsæt i flere års erfaringer og skadesstatik, og den består blandt andet af udstyr som beredskabsmasker, forebyggende svovlbrintemålere, en kemisk risikovurdering samt professionel rådgivning om indretning af arbejdsstedet.

- Trods indsatser gennem flere år afslører vores skadesstatistik desværre, at der fortsat sker for mange arbejdsulykker forårsaget af gyllegasser. De har ofte store menneskelige konsekvenser, desværre også enkelte med dødelig udgang. Håndtering af gylle er blandt de farligste opgaver i landbruget, og risikoen opstår, hvis man indånder den svovlbrinte, som gyllen frigiver, når den sættes i bevægelse, siger Preben Rasmussen, landsbrugschef i Topdanmark.

- Derfor er vi nu tre store spillere gået sammen om en ny fælles indsats, da der er behov for at gøre noget. Vi har skabt en pakke, der både nedsætter risikoen for forgiftning, hvis ulykken sker, og der udledes gas, men som i endnu højere grad også består af tiltag, der skal forebygge og sikre, at de livsfarlige situationer helst helt undgås. Pakken er en lille investering for at redde et menneskeliv, siger han.

Ganske få åndedræt til

Svovlbrinte fra gylle er en giftig gas, der mindsker blodets evne til at transportere ilten, og ved højere koncentrationer skal der kun ganske få åndedræt til, før man mister bevidstheden. Hvis man indånder større koncentrationer af svovlbrinte, lammes luftvejene, og døden kan indtræffe kort efter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Problemerne opstår typisk, når man forstyrrer stillestående gylle ved fx at røre, skovle eller pumpe. Der ligger nemlig typisk et flydelag oven på gyllen, og når det bliver brudt, så frigives den giftige gas.

- Man skal være ekstremt påpasselig, når man arbejder i nærheden af gylle, det gælder både når man arbejder i stalde, men også udenfor ved gyllekørsel og gylletanke. Ved lave koncentrationer lugter svovlbrinte som rådne æg, men når gassen kommer op i sundhedsskadelige koncentrationer, kan man typisk ikke længere lugte det, fordi det lammer lugtesansen, siger Helle Birk Domino, arbejdsmiljøchef i Seges Innovation.

- Vi oplever, at det kommer bag på mange landmænd, at gyllearbejde er så risikofyldt, som det er. Der er mange landmænd derude, som har arbejdet med gylle i årevis, hvor der ikke er sket nogen ulykker, siger hun.

Arbejdsgiver har et ansvar

Som arbejdsgiver er man ansvarlig for sine medarbejdere og det arbejdsmiljø, de arbejder i samt arbejdets tilrettelæggelse. Det er dermed arbejdsgiverens ansvar at instruere sine medarbejdere i, hvordan man arbejder med og omgås gylle.

- Man kan gøre meget for at undgå de farlige situationer med den nye sikkerhedspakke, men det er fortsat vigtigt, at alle ansatte ved, hvordan man håndterer gylle og er opmærksomme på risici, siger Preben Rasmussen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sikkerhedspakken indeholder:

  • Afhjælpende: Beredskabsmaske/nødmaske
  • Forebyggende: Svovlbrintemåler Instruerende
  • Kemisk risikovurdering (CRiskA)
  • Rådgivning: Online eller fysisk møde, hvor den kemiske risikovurdering i forhold til gyllehåndtering drøftes og udarbejdes