Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Ny uddannelse for fremtidens plante- og husdyrrådgivere
Sammen med landbrugsorganisationer og jordbrugsvirksomheder har Erhvervsakademi Aarhus udviklet en helt ny professionsbacheloruddannelse i natur og jordbrugsproduktion med studieretninger indenfor plante- og husdyrproduktion. Uddannelsen har studiestart til august 2023, skriver Jordbrugsuddannelse i en pressemeddelelse.
Produktionskonsulent Rasmus Kjærgaard Wielandt fra Vestjyllands Andel ville ønske, at den nye jodbrugsbachelor havde eksisteret, da han valgte uddannelse.
- Jeg kunne godt have brugt halvandet års ekstra uddannelse i tillæg til min jordbrugsteknolog. De rådgivere der ansættes i dag, skal være endnu bedre klædt på - det forventer kunderne. Så det er rettidig omhu at udvide længden og niveauet på jordbrugsteknologuddannelsen, hvis uddannelsen skal følge med udviklingen i branchen, siger Rasmus, der er uddannet faglært landmand og jordbrugsteknolog med speciale i kvæg.
Fremtidens plante- og husdyrrådgivere
Rådgivere, der både har en solid biologisk faglighed og en god forståelse for praksis og bundlinje, er i høj kurs ude i erhvervet. Der er faktisk massiv mangel på den type folk.
- Akademiet har med jordbrugsteknologuddannelsen i mange år uddannet en meget stor del af plante- og husdyrrådgivere i jordbruget. Den grønne omstilling i jordbruget stiller imidlertid krav om nye fagligheder. Derfor har vi nu i samarbejde med erhvervet udviklet denne nye bacheloruddannelse med studieretninger indenfor plante- og husdyrproduktion, fortæller uddannelseschef Lars Villemoes fra Erhvervsakademi Aarhus.
Landbrugsorganisationer og virksomheder har arbejdet sammen med akademiet om uddannelsen fra idé til ministeriel godkendelse. En af dem er Seges Innovation, der er landbrugets videns- og innovationshus.
Brug for flere eksperter
- Der er massivt brug for flere eksperter og rådgivere. De nye bachelorer forventes at blive skarpe til at anvende data i kombination med agro-faglig viden og teknologi, samtidig med, at de kan tænke i helheder. Dimittenderne vil meget målrettet kunne være med til at dække den alvorlige mangel på kvalificerede landbrugs-eksperter og rådgivere, siger Lisbeth Henricksen, direktør for Innovation i SEGES Innovation.
Også hos Landbrug & Fødevarer er forsknings- og uddannelsespolitisk chef Malika Pedersen begejstret for den nye uddannelse.
- I landbrugs- og fødevareerhvervet er der en stor mangel på kvalificeret arbejdskraft. Efterspørgslen vil kun vokse de kommende år. Øget kompleksitet i erhvervet kalder på mere rådgivning. Samtidig står vi med en generationsudfordring i særligt landbrugsrådgivningen, så vi er meget glade for denne nye uddannelse, siger Malika Pedersen.
Stærkt fagligt miljø
Erhvervsakademi Aarhus uddanner i forvejen mere end 60 procent af landets jordbrugsteknologer plus urbane landskabsingeniører. Dermed kan de nye studerende trække på husets stærke faglige miljø inden for mange af jordbrugets specialer.
Uddannelsen er udviklet i tæt samarbejde med husdyr- og plantesektoren og håbet er at appellere til en ny og bredere målgruppe af uddannelsessøgende med interesse i at bidrage til den grønne omstilling.
"Vores nye uddannelse placerer sig lige der, hvor fremtidens grønne udvikling skal ske - i samspillet mellem natur og produktion og med fokus på både en grøn og en økonomisk bundlinje. Vi håber, at det vil få unge, også uden landbrugsfaglig baggrund, til at åbne øjnene for fagets mange muligheder og gøre karriere i en branche, der i den grad mangler hænder. Ikke mindst når uddannelsen foregår i et attraktivt studiemiljø i Aarhus med 60.000 andre studerende," siger uddannelseschef Lars Villemoes.
De første studerende kan begynde på uddannelsen efter sommerferien, og det er planen at optage mellem 30 og 40 studerende.
Der er åbent hus på den nye uddannelse på Erhvervsakademi Aarhus, Sønderhøj 7G, 8260 Viby J., torsdag, fredag og lørdag den 23-25. februar 2023.