Abonnementsartikel

Danmarks eneste, private slagtekalverådgiver startede beskedent med et lille kontor i stuehuset for fem år siden. Nu har dyrene måttet forlade stalden for at give plads til en virksomhed med vokseværk

Meningen var egentlig, at Mogens Larsen for fem års siden ville være heltidslandmand på gården ved Jelling med sine slagtekalve. Efter mange år som slagtekalverådgiver ved landboforeningen var tiden inde til at stå på egne ben, mente han dengang.

Men de tidligere kunder ville det anderledes, idet de ofte ringede for at rådføre sig med Mogens Larsen. Det førte til, at han oprettede sit eget selskab, Slagtekalve Rådgivning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det beskedne kontor i stuehuset blev dog snart for trangt til den voksende virksomhed, som efterhånden også omfattede rådgivning i miljø og planteavl med over 200 kunder i hele landet.

- Der var ikke andet for, end at jeg måtte rive indmaden ud af den gamle stald og bygge den om til kontor. Med tiden er vi blevet tre mand plus min kone, fortæller Mogens Larsen, der har beholdt de hvælvede lofter i den tidligere staldbygning.

- Vi har også indrettet kursuslokaler i den ene ende af bygningen, så vi selv kan arrangere kurser for vores kunder, oplyser Mogens Larsen.

Egen besætning

Med en egenproduktion på 850 tyrekalve om året har Mogens Larsen til stadighed fingeren på pulsen med hensyn til udvikling af opdrætsmetoder. Desuden fungerer Slagtekalve Rådgivning som et videnscenter.

- Vi opsamler hele tiden viden fra vores kunder, der jo ofte er meget nysgerrige og eksperimenterende med deres egne besætninger, fortæller Mogens Larsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kan meget hurtigt få distribueret deres erfaringer ud til hele kundekredsen. Og den måde at gøre tingene på er væsentligt hurtigere end traditionelle forskningsmetoder, forklarer Mogens Larsen, der også laver forsøg for firmaer med mælkepulver og foder på sin egen besætning.

Udover rådgivning til slagtekalveproducenter har Mogens Larsens firma også ekspertise på miljø- og planteavlsområdet.

På miljøsiden er det Jens Østergaard, der blandt andet hjælper kunderne med miljøansøgninger, mens planteavlsrådgivningen varetages af Thomas B. Jacobsen.

Åse Larsen er, udover at være Mogens Larsens kone, også ansvarlig for administrationen.

Priserne presser

- Et udskilningsløb er i fuld gang, og det er typisk hobbylandmænd og mindre bedrifter, der må give op. konstaterer Mogens Larsen med henvisning til de stigende priser på foder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er kun de store og stærke, der overlever. Og de skal være dygtige, fastslår Mogens Larsen, og tilføjer, at bedre kødpriser også er en forudsætning for, at branchen kan klare sig.

- Kalvekød følger med nogen forsinkelse normalt prisen på svinekød. Og det har ikke set for godt ud i forårsmånederne.