Lyt til artiklen:

Grøn ekspertgruppe vil afrapportere senest til efteråret

00:00
Hastighed: ???x
02:48

Senest til efteråret 2023 vil ekspertgruppen for en grøn skattereform offentliggøre deres endelige afrapportering. Samtidig er gruppen blevet bedt om at se nærmere på, om der kan lægges en CO2e-afgift på slutforbruget, skriver Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

At afgiftsbelægge biologiske processer i landbruget er ikke ovrraskende en meget svær øvelse, mener L&F.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danmark og New Zealand er de eneste lande i verden, som arbejder på at gøre det, og derfor er erfaringerne yderst sparsomme.

Klimadirektør i Landbrug & Fødevarer, Niels Peter Nørring siger følgende om udskydelsen af rapporten fra ekspertgruppen:

- Det er træls, at det er nødvendigt at udskyde deadline, for kommissoriet skal bidrage med konkret viden og fakta i en debat, som ofte er baseret på følelser og antagelser.

- Udskydelsen viser, hvor svær en opgave det er at kombinere en national særskat med en stærk konkurrenceevne. Kommissoriets arbejde er at anvise en model for landbruget, der både tilgodeser grøn omstilling, arbejdspladser og udvikling i fødevareerhvervet. For vi skal holde os konkurrencedygtige, så Danmark i fremtiden er et af de bedste lande i verden at udvikle og dyrke fødevarer i, siger han.

Fornuftig balancer

- Når kommissoriet er klar med deres rapport, ser vi frem til konstruktive forhandlinger, der sikrer, at vi fortsat kan levere på den grønne omstilling - og samtidigt bevarer de fornuftige balancer, når det kommer til beskæftigelse og jobs uden for de store byer, siger kilmadirektør i Landbrug & Fødevarer, Niels Peter Nørring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kommissoriet skal blandt andet kigge på en afgift, som lægges på slutproduktet frem for produktion.

- En forbrugsafgift vil være mere fair for vores konkurrenceevne i de danske butikker, men vil rumme nogle administrative udfordringer. Og i forhold til vores eksport, vil det stadig stille os meget dårligt. Uanset hvilken model politikerne vælger, udestår der en lang række dilemmaer. Vi har tidligere fremlagt vores fem principper for, hvad en afgift skal leve op til og det er det udgangspunkt vi har, når vi kigger på mulighederne, siger Niels Peter Nørring.

Fødevare- og Landbrugsminister Jacob Jensen (V) siger til ekspertgruppens udskydelse:

- Klimaafgiften skal være med til at sikre, at vi når det bindende CO2-reduktionsmål for landbruget på 55-65 pct. i 2030. Det er samtidig afgørende, at afgiften udformes på en måde, så erhvervet understøttes, og vi fastholder de mange vigtige jobs på danske hænder. Dansk landbrug skal udvikles - og ikke afvikles. Jeg ser frem til at læse ekspertgruppens rapport, så vi kan finde frem til en bæredygtig løsning for både klimaet og det danske landbrug, siger Jacob Jensen.