Lyt til artiklen:

Manglende dyrevelfærd hos slagtekyllinger: Sanktioner ved hvert fjerde besøg

00:00
Hastighed: ???x
01:54

Det er ikke kun i de danske kvæg- og grisestalde, det halter med dyrevelfærden.

Fødevarestyrelsens velfærdskontrol viser nemlig også, at der i de danske slagtekyllingebesætninger bliver uddelt flere sanktioner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2021 viste Fødevarestyrelsens uanmeldte kontrolbesøg, at i mere end hver fjerde besætning med slagtekyllinger blev dyrevelfærdsreglerne ikke overholdt.

Det viser styrelsens seneste dyrevelfærdsrapport, der netop er udkommet.

- Jeg er rystet over, at det her er niveauet i den danske kyllingeindustri. Det er især hovedrystende, fordi reglerne for hold af slagtekyllinger i forvejen er så slappe, som de er, siger Britta Riis, der er direktør hos Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

rich-media-2
Britta Riis er direktør for Dyrenes Beskyttelse. Hun er chokeret over tallene fra Fødevarestyrelsens rapport. (Pressefoto: Dyrenes Beskyttelse)

Ved 28 procent af kontrollerne i 2021 var der besætninger, der fik sanktioner, og det er det højeste tal siden 2014. Ifølge velfærdsrapporten så er et af problemerne, at overholde den gennemsnitlige belægningsgrad, der fastslår, hvor meget plads kyllingerne skal have.

- Der er tale om overtrædelse af regler, der er den absolut minimumsbeskyttelse af dyrene. Når end ikke disse meget skrabede krav overholdes, er der tale om helt uanstændige forhold for dyrene, siger Britta Riis.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Mere end hver fjerde slagtekyllingebesætning havde overtrådt reglerne i 2021, viser resultaterne af Fødevarestyrelsens velfærdskontrol. (Grafik: Dyrenes Beskyttelse)

Rapporten viste også, at næsten halvdelen af kontrolbesøgene hos kvægbesætningerne og næsten hver tredje i grisebesætninger udløste sanktioner.

Til den udvikling sagde fødevareminister Jacob Jensen (V) i sidste uge:

- For mig er der ingen tvivl. Vi skal have vendt udviklingen én gang for alle. Men det kræver, at vi kommer helt ind til kernen af udfordringerne og får taget grundigt fat på problemerne.