Lyt til artiklen:

Rabobank forventer mindre handel med grisekød i 2023

00:00
Hastighed: ???x
02:18

Abonnementsartikel

Verdenshandlen med grisekød i 2023 vil blive begrænset på grund af flere faktorer.

I sin seneste kvartalsoversigt skriver Rabobank, at de forventer en begrænset verdenshandel med grisekød i 2023. Det fremgår i seneste udgave af Markedsnyt for Grisekød fra Landbrug & Fødevarer.

Årsagen til den begrænsede verdenshandel skal ifølge banken findes i to faktorer. For det første er der et fald i produktionen hos de store eksportlande, for det andet er produktionen stigende hos flere af de traditionelle importørlande.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Samtidig vil genåbningen af det kinesiske marked, efter at corona-restriktioner er blevet fjernet, påvirke udbud og efterspørgslen globalt. Det vil ifølge banken skabe både muligheder og usikkerheder, blandt andet om hvornår og med hvor meget den kinesiske efterspørgsel vil komme tilbage.

Gris mindre påvirket

Den hollandske bank forventer altså, at efterspørgslen på grisekød fortsat vil være negativt påvirket af verdens økonomiske afmatning i 2023. Dog forventes grisekød at blive mindre påvirket end andre typer kød.

Ser vi på de enkelte områder, skriver Rabobank følgende:

Kina: Priserne er faldet som følge af overudbud og svag efterspørgsel. Der forventes en stigende efterspørgsel i slutningen af første kvartal.

Europa: Produktionen af grisekød forventes at falde yderligere i 2023, mens priserne forventes at få støtte af et begrænset udbud og høje omkostninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nordamerika: Grisebestanden i USA er ved et vendepunkt, hvor bestanden igen kan begynde at stige. Men for Mexico og Canada forventes en aftagende vækst i produktionen. Der forventes en stigende eksport fra USA og Canada i 2023, da de to landes grisekød er blevet mere konkurrencedygtigt på eksportmarkederne.

Brasilien: Behøver fortsat stærk kinesisk efterspørgsel for at balancere væksten i udbuddet af grisekød. Indtjeningen for producenterne forbedres i takt med at foderpriserne falder.

Japan: Rabobank forventer en stabil flad udvikling, og store lagre vil forhindre at importen stiger.

Sydøstasien: Produktionen af grisekød forventes at stige trods problemer med afrikansk svinepest og høje produktionsomkostninger.