Lyt til artiklen:

Høje afregningspriser på afgrøder og mælk giver fantastiske økonomiske resultater

00:00
Hastighed: ???x
02:42

Fire jyske landboforeninger kommer med de første regnskaber for 2022, som viser, at høje afregningspriser på afgrøder og mælk giver fantastiske økonomiske resultater.

Der er de fire landboforeninger, Djursland Landboforening, Agri Nord, Vestjysk og Fjordland, der er gået sammen om at komme med de tidlige regnskaber, hvor der i alt indgår 137 regnskaber.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regnskaberne viser, at salgsafgrøderne for markdriften har præsteret langt ud over det sædvanlige. Det skyldes først og fremmest rekordpriser på afgrøderne og en nem og omkostningsmæssigt billig høst.

- Priserne er steget, fordi der har været et mindre udbud af mælk i verden. Samtidig er mælkeydelsen også steget. Det betyder, at mælkeproducenternes bruttoudbytte er steget med næsten fem millioner kroner. Det giver penge på kistebunden og robusthed i økonomien, forklarer Peder Østergaard, der er driftsøkonom hos Vestjysk i en pressemeddelelse.

rich-media-2
Grafik: Djursland Landboforening

De konventionelle mælkeproducenter oplevede i 2022 historiske høje mælkepriser, og de opnår et resultat efter finansiering på 5,4 millioner kroner som er 3,3 millioner kroner mere end året før.

- De har tjent penge. Faktisk er egenkapitalen hævet fra 6,2 millioner kroner til 9,2 millioner kroner. Det betyder, at der ses en total selvfinansiering af deres investeringer efter flere års efterslæb. De har fået bragt deres produktionsapparat up to date, siger Carsten Sørensen, der er afdelingsleder i driftsøkonomi hos Djursland Landboforening.

Mælkeproducenter skummer fløden

Se også:

Mælkeproducenter skummer fløden

Store prisstigninger på salgsafgrøderne

Planteavlerne oplevede i 2022 en stor prisstigning ved salgsafgrøderne på cirka 40 procent. Der ses også mindre stigning i udbytterne, men med udsving afgrøderne imellem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har været vidne til historiske afregningspriser, som sjældent er set. De gode priser har naturligvis medført en stor stigning i resultat efter finansiering. Men stigende kapacitetsomkostninger, som samlet er steget med 23 procent, påvirker naturligvis det økonomiske resultat. Planteavlerne har ikke været så hårdt belastet af elpriserne. De har derimod haft udgifter til diesel, som ikke viser en nær så stor omkostningsstigning, fortæller Carsten Sørensen, der er afdelingsleder i økonomi hos Djursland Landboforening.

Resultat efter finansiering stiger hos planteavlerne med 0,78 millioner kroner, som svarer til 68 procent, hvilket anses som meget tilfredsstillende.