Abonnementsartikel
Med et nyt GPS-autostyringssystem fra Leica supporteres nødstedte brugere via fjernstyring fra en servicecentral
Autostyring har gjort det både lettere og hurtigere at udføre arbejdet. Men opstår der fejl eller problemer med teknikken, kan ventetiden hurtigt blive lang. For ofte skal servicekonsulenten forcere det halve af landet for at nå frem til den mark, hvor traktoren holder stille.
Det problem forsøger Agrovo at gøre til en saga blot, når de i disse dage introducerer MoJo RTK autostyringssystemet fra Leica.
Med MoJo ringer man nemlig op til servicecentralen via tre tryk på en knap, og kort tid efter er man i kontakt med en servicekonsulent, der via fjernstyring løser problemet fra Agrovos servicekontor i Skals:
- Noget af det der tager længst tid i forbindelse med servicearbejde, er ofte transporttiden. Vi skal jo ikke sjældent rykke ud til et problem, som er opstået i forbindelse med arbejde på en mark i Sønderjylland eller på øerne, siger Lars Nielsen, direktør, Agrovo.
- De mange timer på landevejene skærer vi bort med det nye system, hvor vi i stedet kan hjælpe meget målrettet med problemet blot ved logge på systemet via vores pc i servicecentralen.
- Dermed kan vi servicere flere kunder på kortere tid. Det håber vi på, får betydning for kundernes tilfredshed, siger han.
Ser det samme
Det er ikke blot arbejdstiden, der kan minimeres med MoJo RTK-systemet. Også kommunikationen kan bedres væsentligt, mener Lars Nielsen:
- Det er ikke altid lige let for traktorføreren at få forklaret servicekonsulenten, hvad det egentlig er problemet består i, og meget ofte resulterer en telefonsamtale i, at der går vigtig viden tabt, siger han og fortsætter:
- Det vil sige, at vi dels bruger unødvendigt lang tid på at pejle os ind på problemets karakter i telefonen, dels at vi måske nogle gange kommer af sted fra servicecentralen uden egentlig at være helt forberedte på, hvad det er for et problem, vi skal løse, når vi kommer frem.
Dertil kommer, at mange problemer slet ikke skyldes nedbrud i systemet, men derimod menneskelige fejl:
- Uanset hvilken type fejl, der er tale om, så har servicekonsulenterne med dette system overblik over problemet på fem minutter i stedet for de 30, det ofte tager at lokalisere et problem over telefonen. For via fjernstyring af traktorførerens skærm kan vi se nøjagtigt det samme som ham, understreger Lars Nielsen.
Nemt at betjene
MoJo RTK-konsollen, der er udført i rustfrit stål, passer ind i et standard radio-slot, og indeholder foruden GPS en MP3-afspiller og en radio samt mulighed for at tilkoble mobiltelefoni.
Samtidig er skærmen indbygget i konsollen, så hele systemet ikke fylder mere i kabinen end - den gamle radio.
Alligevel er brugervenligheden noget af det Jesper Meier, salgskonsulent, Leica Geosystems fremhæver mest:
- Systemet har brugervenligheden i højsædet. For med MoJo skal man faktisk ikke gøre andet end at trykke på start og slut og så ellers sætte sig tilbage i sædet.
- På den måde bliver det ikke nogen belastning for traktorføreren, at der indføres ny teknologi på bedriften, siger han og suppleres af Lars Nielsen:
- MoJo RTK gør dét, det skal. Men heller ikke mere. Der er nemlig ikke mulighed for at lave dataregistreringer på kryds og tværs. Til gengæld får traktorføreren hjælp til arbejdet med at køre i lige spor frem og tilbage, og den hjælp er præcis. For MoJo er forsynet med to antenner og er garanteret fri for udfald, siger han.
Passer til alle traktorer
MoJo RTK kan erhverves for lige under 100.000 kroner eksklusiv montering, som brugeren faktisk selv kan stå for:
- I Australien bliver systemet ofte sendt til kunderne med posten. Så bruger de typisk en dags tid på selv at sætte det op. Når det er gjort, kan servicekonsulenten kalibrere systemet via fjernstyring, og så er GPSen klar til at blive taget i brug, forklarer Jesper Meier.
Systemet passer til alle traktormærker, der er forberedt til autostyring. Men i modeller, der har mere end tre år på bagen, skal der monteres en ekstern styremotor forud for MoJo-konsollen.
Succes i udlandet
MoJo RTK blev introduceret med stor succes for australske og amerikanske landmænd for nogle år siden, og tilbagemeldingerne fra de britiske landmænd, som netop har fået mulighed for at erhverve sig produktet, er også fine.
Derfor er forventningerne da også helt i top forud for den danske premiere på Djursland, Fyn og i Midtjylland:
- Det er altid svært at spå om, hvordan markedet tager imod et nyt produkt eller en ny service. Men de sidste tre år er det gået rigtig stærkt med salg af GPS, og i dag er hver tredje traktor, der sælges, netop udstyret med autostyring.
- Det danske landbrug er blevet god til at tage ny teknologi til sig, og vi har derfor store forventninger til dette produkt, siger Lars Nielsen.
Uanset hvilken type fejl, der er tale om, så har servicekonsulenterne med dette system overblik over problemet på fem minutter. Lars Nielsen, direktør, Agrovo