Lyt til artiklen:

De dygtigste danske løgavlere er kåret

00:00
Hastighed: ???x
02:52

Abonnementsartikel

Hasmark Vestergaard vandt titlen som årets dygtigste producent af konventionelt dyrkede løg på løgavlernes årsmøde. Den tilsvarende titel for økologisk dyrkede løg gik til Agernæs Øko.

Det var Henrik Petersen fra Hasmark Vestergaard ved Otterup der løb med titlen som Årets Løgavler, da Avlerforeningen af Danske Spiseløg 30. januar kårede producenten med det højeste udbytte af konventionelt dyrkede løg, det skriver foreningen i en pressemeddelelse.

Udbyttet var gjort op til 75,3 ton pr. hektar, hvilket er 9 ton pr. hektar højere end gennemsnitsudbyttet hos de øvrige deltagere. Nummer to og tre i den konventionelle del af konkurrencen blev henholdsvis Orelund & Torup Bakkegård og Brdr. Kjeldahl, Samsø.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Økologisk hattrick

De økologiske løgavlere dystede også om det højeste udbytte, og her var der tale om et hattrick. For Agernæs Øko, Assens, rendte med titlen for tredje år i træk. Denne gang med et udbytte på 42 ton pr. hektar - knapt 8 ton mere end gennemsnitsudbyttet hos de øvrige økologiske deltagere.

Nummer to og tre i den økologiske del af konkurrencen blev henholdsvis Axel Månsson og Gram Slot.

Også den bedste kvalitet af røde og gule løg blev kåret på årsmødet.

Bedømmelse blev foretaget af mødets deltagere. For gule løg blev vinderen Orelund & Torup Bakkegård med sorten Hylander, og for røde løg blev det Brdr. Kjeldahl med sorten Red Light.

rich-media-2
Agernæs Øko, Assens, rendte med titlen for tredje år i træk. Foto: Avlerforeningen af Danske Spiseløg.

Svært vejr

Løgavlerne kan se tilbage på et 2022, hvor odds ikke var med dem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Foråret var usædvanligt koldt, og løgene var langt bagefter indtil sankthans. I juli var der dage med over 30 graders varme, hvilket kræver, at der er vand nok til rådighed, fortæller konsulent Peder Krogsgård, HortiAdvice, og tilføjer, at det varme vejr heldigvis hjalp lidt med bekæmpelsen af løgskimmel, der ellers er en stor udfordring med det stærkt begrænsede antal plantebeskyttelsesmidler, der er til rådighed.

- I de økologiske løg, hvor der ikke kan bruges svampemidler, er de 'resistente' sorter under kraftigt pres, idet resistensen ikke er 100 procent. I nogle marker så vi meget kraftige angreb. Det kolde forår medførte desuden angreb af Fusarium, der er stærkt udbyttebegrænsende, ikke mindst i de økologiske planteløg, siger Peder Krogsgård.

Gode priser

2022´s udfordringer til trods, så var priserne med de danske løgavlere, fortæller Peder Krogsgård:

- Bortset fra Skandinavien høstede avlere i hele Europa meget lave udbytter på grund af hedebølge og tørke. Det har betydet, at priserne på løg er steget til det dobbelte for de gule konventionelle løg i forhold til høsten 2021, siger han og understreger, at den meget dyrere gødning og energi desværre har slugt en stor del af prisstigningen for avlerne.

I de økologiske løg er der ikke set samme prisstigning.