Lyt til artiklen:

Værktøj med nye gødningsdata gør det lettere at skrue på de rigtige klimaknapper

00:00
Hastighed: ???x
02:30

Abonnementsartikel

Landbrugets digitale klimaværktøj ESGreen Tool er blevet opgraderet med de nyeste gødningsregnskaber fra Landbrugsstyrelsen. Nu er værktøjet blevet bedre til at fortælle, hvilke knapper der skal skrues på for at reducere udledningerne fra bedriften mest muligt.

Det kan være svært at overskue, hvilke klimatiltag der har den største effekt på at reducere en bedrifts CO2-udledningen.

Giver det eksempelvis den største klimagevinst at køre gyllen til biogas? Eller at bruge nitrifikationshæmmere i marken? Eller at tilsætte fedt til foderet i kvægstalden? Eller skal der sættes ind et helt andet sted?

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at kunne beregne hvilke klimatiltag, der virker bedst, har SEGES Innovation i samarbejde med Forenet Kredit, Nykredit og Innovationscenter for Økologisk Landbrug udviklet det digitale klimaværktøj ESGreen Tool.

ESGreen Tool bygger på internationalt anerkendte beregningsmetoder, og nu er værktøjet blevet udvidet med de nyeste gødningsregnskaber fra Landbrugsstyrelsen. Dermed bygger beregningerne på data fra afgrøder, der er høstet i 2021.

Test effekten af forskellige tiltag

- Med de nye gødningsdata er ESGreen Tool blevet endnu bedre til at lave scenarier for, hvilken effekt forskellige klimatiltag på bedriften vil have. Landmanden kan bogstaveligt talt teste direkte på computeren, hvordan de mulige tiltag virker i praksis, siger Jens Bligaard, der er direktør hos SEGES Innovation i en pressemeddelelse.

- Dermed gør værktøjet det endnu lettere at træffe en beslutning om, hvilke klimaknapper der kan skrues på for at reducere udledningerne bedst muligt i forhold til omkostningerne.

Bankrådgivere undervist i brugen af digitalt klimaværktøj

Se også:

Bankrådgivere undervist i brugen af digitalt klimaværktøj

ESGreen Tool er det første i Danmark, der kan beregne klimaaftrykket på en bedrift og derudfra lave scenarier for effekten af forskellige klimatiltag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Få styr på klimaaftrykket

Hvis man som landmand er i tvivl om valget af klimatiltag, anbefaler Jens Bligaard at kigge på scenarierne i klimaværktøjet sammen med sin rådgiver og få sparring om valg af de rigtige klimatiltag. Det vigtigste er, at man kommer i gang, mener han.

- Vi ved alle, at regeringen har stort fokus på landbrugets drivhusgasudledninger. Vi ved bare ikke, hvad der konkret sker, eller hvornår det kommer. Derfor vil jeg klart anbefale, at man allerede nu får styr på sit klimaaftryk og finder ud af, hvordan ens CO2-udledninger mest meningsfyldt kan nedsættes. Så man er klar, når den nye virkelighed rammer landbruget, siger Jens Bligaard.

Mere end 1.000 landmænd har allerede været i gang med ESGreen Tool.